yle.fi-etusivu

Pankeilla kovat vakuusvaatimukset asuntolainoille – sovittuja kauppoja on jouduttu perumaan

Pankkien tiukat vakuusvaatimukset jarruttavat asuntokauppaa, sanoo kiinteistönvälittäjä. Kiinteistönvälittäjille on käynyt tutuksi se, että sovittu asuntokauppa peruuntuu, kun pankki ei myönnäkään lainaa.

talous
Tyhjä asunto.
Heidi Törnroos / Yle

Taipalsaarelainen Ahvosen perhe löysi vuoden lopulla ostajan 70-luvulla rakennetulle täysin remontoidulle kodilleen. Ostaja oli saanut lainalupauksen pankista ja kauan odotettu kauppa näytti toteutuvan. Perhe lähti samantien edistämään pitkäaikaista haavettaan, isomman kodin ostamista.

Uusi koti oli jo katsottuna, kaupantekopäivä sovittuna. Asiat näyttivät sujuvan kunnes eteen tulikin yllättävä käänne.

Riku Ahvosen myymän omakotitalon ostaja joutui ilmoittamaan, että kauppa on peruttava. Pankki ei lupauksestaan huolimatta myöntänytkään lainaa. Syynä oli Ahvosen mukaan talosta tehty kuntoarvio, jonka perusteella kohde olisi pankille riskisijoitus. Näin siitä huolimatta, että talo on rakennettu määräysten mukaan eikä kuntoarviossa havaittu huomautettavaa. Lisäksi ostajalla oli lainan takauksena sukulaisensa omistama kiinteistö.

Kauppoja kaatuu lainaongelmiin

–Kyllä ketuttaa, Riku Ahvonen puuskahtaa.

Nykyinen koti on käynyt nelilapsiselle perheelle ahtaaksi ja yrittäjäisäkin oli haaveillut omasta työhuoneesta. Kiinteistönvälittäjä Tarja Tiirikainen SKV Kiinteistönvälityksen Lappeenrannan toimipisteestä tuntee tapauksen. Sovitun asuntokaupan peruuntuminen pankin tiukkojen lainaehtojen vuoksi ei hänen mukaansa ole tavatonta.

– Asuntoluototus on kiristynyt etenkin nuorilla pareilla ja ensiasunnon ostajilla. Kyllä meillä ja varmaan kaikilla muillakin välittäjillä on kaatunut kauppoja siihen, että pankkilainaa ei olekaan saatu, Tiirikainen sanoo.

Asuntokaupassa hiljaiset ajat

Asuntojen kauppa on kahden vuoden aikana hiipunut Etelä-Karjalassa merkittävästi. Yhtenä syynä asuntokaupan hidastumiseen Tiirikainen pitää pankkien tiukkoja luontonantoehtoja. Hänen arvionsa mukaan merkkejä asuntokaupan elpymisestä ei lähitulevaisuudessa ole näkyvissä.

Myydyt asunnot Etelä-Karjalassa
Yle / Krista Karppinen

Tulevaisuus kiristänee asuntolainan saantia nykyisestä. Pankkien toimintaa valvova viranomainen Finanssivalvonta ilmoitti joulun alla lainanannon rajoituksista, joilla pyritään hillitsemään kotitalouksien velkaantumista. Fiva valmistelee asuntolainojen riskipainojen korottamista eli sitä kuinka paljon pankilla vähintään on oltava omia varoja verrattuna myönnettävien luottojen suuruuteen. Kotitalouksien velka on kolminkertaistunut 2000-luvun alusta.

Vielä on ratkaisematta, millä aikataululla ja millä keinoilla riskipainoihin puututaan. Lisäksi heinäkuun alussa astuu voimaan laki lainakatosta, joka korostaa reaaliarvoisten vakuuksien merkitystä lainaa myönnettäessä. Lainakaton voimaantulon jälkeen pankki voi myöntää asuntolainaa enintään 90 prosenttia suhteessa lainan vakuuksiin.

Apua lähisukulaisilta?

– Sitten mennään siihen, että sukulaisilta, lähinnä omilta vanhemmilta aletaan pyytää takuuksi heidän asuntoaan, heidän kesämökkejään, osakkeitaan eli tällaiset kelpaavat. Tämä lisää eriarvoistumista eli kenellä on varakkaat vanhemmat, joilla on mahdollisuus antaa reaalivakuuksia niin tottakai se laina sitten paljon helpommin myönnetään, sanoo kiinteistönvälittäjä Tarja Tiirikainen SKV Kiinteistönvälityksestä.

OP Etelä-Karjala on yksi seutukunnan suurimmista asuntoluotottajista. Pankinjohtaja Ilona Iiskonmäki ei näe pankkien toimintaa jarruna asuntokaupan elpymiselle. Hän muistuttaa, että asunnonostajan lainan maksukyky on oltava riittävä ja suhteellisesti oikein mitoitettu lainamäärään.

– Yleensä haasteellinen tilanne voi tulla eteen tapauksissa, jossa joudutaan toimimaan kiireellä. Tietyt toimet vaativat oman aikansa ja sen vuoksi suunnitelmista on hyvä olla yhteydessä pankkiin hyvissä ajoin, Iiskonmäki sanoo.

7.1. klo 19.20 korjattu haastateltavan nimi.