1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nuorison sikailu sai kunnan rajoittamaan kirjaston aukioloa – "meno oli kuin Puuhamaassa"

Pyhtää kokeili syksyllä kirjaston omatoimista aukioloa ilta-aikaan. Kirjojen lainaamisen sijaan osa paikalle tulleista nuorista käytti kirjastoa lähinnä riehumiseen. Nyt kunnassa pohditaan, voisiko kirjastoon päästä vain aikuisen seurassa, kun henkilökunta on poistunut.

Kotimaan uutiset
Henkilö ottamassa käteensä Jo Nesbon kirjaa kirjastossa.
Yle

Pyhtäällä on jouduttu luopumaan kirjaston omatoimisesta iltakäytöstä nuorison huonon käytöksen vuoksi. Henkilökunnan poistuttua kirjastoon pääsi sisään kirjastokortilla ja pin-koodilla marraskuusta lähtien. Omatoimisesti kirjastossa sai olla iltakymmeneen saakka.

Kirjastotoimenjohtaja Evan Sepän mukaan osa paikalle tulleista nuorista kuitenkin käyttäytyi niin huonosti, että omatoimisuudesta päätettiin luopua toistaiseksi. Valvontakameran kuvat olivat karua katseltavaa.

– Meno oli aika railakasta ja Puuhamaa on osuva kuvaus tapahtuneesta. Nuoret muun muassa rassasivat teknisiä laitteita, leikkivät ja tekivät omia rakennelmiaan huonekaluista, sanoo Seppä.

Sisäänkirjautumiseen käytettävä laite hajotettiin pian kokeilun alettua, ja tekijän kanssa asia on jo selvitetty. Paikalla kirjastossa oli parhaimmillaan toistakymmentä nuorta kerrallaan. Sisään kirjautui yleensä yksi, ja muut tulivat mukana samalla oven avauksella.

– Muut asiakkaat valittivat, että ei ole kovin houkuttelevaa tulla kun eteisessä on vastassa kymmenen teinin joukkio. On kuitenkin muistettava, että huono käytös ei suinkaan koske kaikkia nuoria. Osa on käyttänyt kirjastoa myös kirjojen etsimiseen.

Pyhtäällä harkitaan, voisiko kirjastoon asettaa ilta-aikaan 18 vuoden ikärajan. Kunta on uudistamassa lainausjärjestelmää ja samalla pohdinnassa on myös kulunvalvonta.

– Toivoisin kuitenkin, että kirjasto olisi auki kaiken ikäisille, sanoo Evan Seppä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä kaupunkilehti Ankkuri.

Lue seuraavaksi