Bill Cosbylle ensi kertaa syyte seksuaalirikoksesta

Syyte koskee lähes 12 vuoden takaisia tapahtumia. Kymmenet naiset ovat kertoneet julkisuudessa amerikkalaiskoomikon käyttäneen heitä seksuaalisesti hyväkseen.

Kuva: AP Graphics Bank

Amerikkalaiskoomikko Bill Cosbya vastaan nostettiin keskiviikkona syyte törkeästä seksuaalirikoksesta, syyttäjä ilmoitti. Cosbysta on myös annettu pidätysmääräys.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun 78-vuotiasta Cosbya vastaan nostetaan rikossyyte seksirikoksesta. Jo yli 50 naista on syyttänyt häntä julkisuudessa seksuaalisesta hyväksikäytöstä, jonka Cosby on toistuvasti kiistänyt.

Syytteestä ilmoitettiin vain päiviä ennen kuin vuonna 2004 tapahtunut mahdollinen rikos olisi vanhentunut. Syyttäjien mukaan koomikko yllytti naisen ottamaan pillereitä ja juomaan viiniä ja käytti sitten hyväkseen puolustuskyvytöntä naista.

Rikosnimikkeen perusteella Cosby voidaan tuomita 5–10 vuoden vankeuteen.

Syyttäjä päätti vuonna 2005 olla nostamatta syytettä

Epäilty seksuaalirikos tapahtui Cosbyn Philadelphian seudulla sijaitsevassa kodissa. Nainen ilmoitti siitä poliisille jo vuonna 2005, mutta tuolloin piirisyyttäjä päätti, ettei syytteen nostamiselle ollut edellytyksiä. Tapaus otettiin uuteen käsittelyyn viime kesänä.

– Tänään, kaikkien todisteiden tarkastelun jälkeen, meidän on mahdollista tavoitella oikeutta uhrin puolesta, apulaispiirisyyttäjä Kevin Steele sanoi keskiviikkona uutistoimisto Reutersin mukaan.

Steelen mukaan tapauksessa on saatu tänä vuonna uusia todisteita. Hän kertoi, että uhri on ollut yhteistyöhaluinen.

Cosby on aiemmin sanonut valan nojalla, että hän oli seksuaalisessa kanssakäymisessä kyseisen naisen kanssa tämän suostumuksella.

Aiemmin joulukuussa Cosby nosti vastakanteet seitsemää naista kohtaan, jotka olivat syyttäneet häntä ensin seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja myöhemmin kunniansa loukkaamisesta.

Cosby tunnetaan Suomessakin ennen muuta 1980-luvulla alkaneesta tilannekomediasarja Bill Cosby Show'sta, missä hän esitti perheen lääkäri-isää.