Punavihreä oppositio käy keväällä pakkolakien kimppuun

Oppositiopuolueiden ykköstavoite on taistella kevätkaudella hallituksen pakkolakeja vastaan. Demareita lukuun ottamatta kaikki oppositiopuolueet menettivät Ylen joulukuun kannatusmittauksessa kannatustaan.

politiikka
SDP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rinne.
SDP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rinne (kesk.) eduskunnan täysistunnossa 15. joulukuuta 2015.Markku Ulander / Lehtikuva

Puoluejohtajataistelua käyvä vasemmistoliitto ei ole onnistunut houkuttelemaan kannattajia samaan tahtiin kuin SDP. SDP on Ylen Taloustutkimuksella teettämän mielipidemittauksen mukaan suurin puolue 22,7 prosentin kannatuksella.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen myöntää olevansa pettynyt. Vasemmistoliiton kannatus on 7,3 prosenttia. Opposition pitää Pekosen mielestä pysyä nyt yhtenäisenä.

– Ei oppositio rakoile. Jos haluamme saada aikaan muutoksen, se vaatiii , että sekä demarit, vihreät että vasemmistolitto vahvistuvat entisestään, Pekonen sanoo.

Punavihreän opposition kevään ykköstavoite on hallituksen suunnittelemien pakkolakien kaataminen.

Välikysymyksissä on eroja

Edes punavihreä oppositio ei ole yhtenäinen, kun tarkastelee syksyn välikysymyksiä. Vasemmistoliitto ja vihreät tempaisivat viime töikseen ennen joulua välikysymyksen hallintarekisterin valmistelusta ja valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) asemasta. Demarit eivät halunneet olla mukana.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto sanoo, että hallintarekisteri-välikymys oli puolueelle erityisen tärkeä.

– Me olemme aina vaatineet, että päätöksenteko olisi läpinäkyvää ja avointa ja lobbauksesta olisi rekisterit. Ehkä tässä on suuri ero meidän ja demareiden välillä, Alanko-Kahiluoto sanoo.

Ylen joulukuun mielipidemittauksessa vihreiden suosio notkahti hivenen. Se on nyt 11,7 prosenttia. Kevään eduskuntavaaleihin verrattuna sekä vihreiden ja vasemmistoliiton kannatus on noussut.

Opposition oikea laita omalla linjallaan

Opposition oikealla laidalla sinnittelevät pienpuolueet kristiisdemokraatit ja RKP. RKP:n kannatus on 3,9 prosenttia. RKP:n kevään ykkösasia on työmarkkinaratkaisu.

– Keväällä on tärkeintä, että löydetään työmarkkinoilla hyvä ratkaisu. Sitä Suomi tässä taloustilanteessa tarvitsee. Meillä ei ole varaa siihen, että yksi jos toinenkin lakkoilee ensi syksynä, sanoo RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund.