1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Luonto ja ympäristö

Ensimmäinen kokeilu avomerellä: Hollannin edustalle kelluva, muovia keräävä jätepato

Hollannin jätepatokokeilu alkaa vuoden 2016 toisella neljännekselle.

Havainnekuva Boyan Slatin kehittämästä keksinnöstä, joka hyödyntää valtamerten pyörteitä. Merivirtaus sysää pinnalla kelluvat muoviroskat puomien muodostamaan ansaan. Kuva: www.theoceancleanup.com

Hollannin edustalla aiotaan kokeilla kelluvaa jätepatoa, jonka tarkoituksena on kerätä vedestä pussit, pullot ja muu muovijäte. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun jätepatoa kokeillaan avomerellä. Se sijoitetaan Pohjanmerelle, noin 23 kilometrin päähän Hollannin rannikosta.

Vastaavaa jätepatoa on aiemmin kokeiltu Japanin rannikolla, mutta ei avomerellä. Keksinnön kehitti 19-vuotias hollantilaisnuorukainen, ja projektia hallinnoi Ocean Cleanup Foundation -säätiö.

Hollannin edustalle sijoitetaan 100 metriä pitkä jätepato. Pato hyödyntää veden virtauksia jätteiden keräämisessä. Veden patoon huuhtomat roskat jäävät siihen kiinni, mutta kalat ja merieläimet pääsevät puomeista muodostuvan padon läpi.

Hollannin kokeilun tavoitteena on selvittää, miten jätepato toimii avomeriolosuhteissa. Jätepadon toimintaa seurataan kameroiden ja sensoreiden avulla.

Hollannin jätepatokokeilu alkaa vuoden 2016 toisella neljännekselle. Kokemuksia hyödynnetään Tsushiman saaren rannikolla Japanissa. Ocean Cleanup aikoo pystyttää sinne kahden kilometrin mittaisen jätepadon vuoden 2016 toisella puoliskolla.