Hyppää sisältöön

Kelan lääkekatto paukkui ennätysmäärältä – korvausten saajien määrä vähenemässä liki miljoonalla

Yhä useamalla suomalaisella Kelan korvaamien lääkkeiden kulut ovat nousseet omavastuuta suuremmiksi. Korvattaviin lääkkeisiin on silloin huvennut vuoden aikana yli 600 euroa. Vuonna 2016 lääkekorvausten saajien määrä vähenee lähes miljoonalla.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Ennätysmäärä suomalaisia maksoi vuonna 2015 Kelan korvaamista lääkkeistä enemmän kuin runsaan 600 euron omavastuuosuuden. Lääkekatto ylittyi noin 185 000 suomalaisella. Lääkekaton ylittävien määrän ennakoidaan vähenevän ensi vuonna. Myös lääkekorvausten saajien määrä vähenee tuntuvasti.

Kun Kelan korvaamien lääkkeiden vuosiomavastuu ylittyy, saa seuravat lääke-erät apteekista vuoden loppuun asti pääosin puolentoista euron lääkekohtaisella omavastuulla. Vuoden vaihduttua omavastuiden kertyminen alkaa alusta.

Apteekeissa vuoden viimeiset päivät ovatkin kiireistä aikaa, kun omavastuun ylittäneet kartuttavat lääkevarastojaan.

Osa ennakoi alkuomavastuuta

Pasilan apteekissa asioineella Sini Jokisella 612 euron suuruinen lääkekatto ei ylittynyt, mutta hän ennakoi täysi-ikäisille lankeavaa uutta 50 euron alkuomavastuuta. Vasta sen täyttymisen jälkeen Kela-korvaukset alkavat pienentää lääkelaskun loppusummaa. Myös lääkekohtaiset omavastuut nousevat.  

– Kävin katsomassa, että mitä reseptejä oli, ja hain ne pois. Kävin varmistamassa, että onko siellä kipulääkereseptejä tai jotain muuta jäänyt, kertoo Sini Jokinen.

Säästöä lääkkeiden ostamisesta ennen vuoden vaihdetta kertyi hänelle viisi euroa.

Ylimääräistä ryntäystä ei syntynyt

Monilta tieto uudesta 50 euron alkuomavastuusta on kuitenkin mennyt ohi korvien. Proviisori Susanna Remes Pasilan apteekista kertoo, että mitään huomattavan suurta asiakasryntäystä ei loppuvuodesta tullut.

Ei ole sellaista suurempaa hamstrausta huomattavissa.

Susanna Remes

– Apteekissa on varauduttu, että olisi suurempaa kysyntää, mutta on ollut käytännössä samanlaista kun aikaisempina vuosina. Ei ole sellaista suurempaa hamstrausta huomattavissa.

Uudella alkuomavastuulla ja lääkekohtaisten omavastuiden korottamisella valtio säästää vuoden 2016 aikana lääkekorvauksista 12,5 miljoonaa euroa. Saman verran viedään lääkealan toimijoilta.

840 000 jää kokonaan vaille korvauksia

Kelassa arvioidaan, että niistä aikuisista, jotka ovat aiemmin hakeneet ja saaneet lääkekorvauksia, noin neljäsosa eli 840 000 jää uuden alkuomavastuun vuoksi kokonaan vaille korvauksia. Alkuomavastuu ei koske alle 18-vuotiaita.

Muutos nostaa vuosittaisia lääkekuluja keskimäärin 12 euroa, kertoo tutkija Katri Aaltonen.

– Keskimääräiset muutokset korvauksiin ovat pieniä, koska suurella osalla on lääkemenot ja lääkeomavastuut jäävät suhteellisen pieniksi.

Voidaan vähentää tarpeellisten lääkkeiden käyttöä tai kroonisten pitkäaikaissairauksien lääkkeiden käyttöä.

Katri Aaltonen

Runsaalla 80 prosentilla korvausten saajista muutos jää alle 20 euron, mutta pienellä osalla lääkekulut voivat nousta yli 50 euroa vuodessa.

Lääkekaton ylittäjien määrä laskee

Vuoden 2016 aikana 610 euron suuruisen lääkekaton ylittäjien määrä voi hieman vähentyä.

– Kansainvälisten tutkimusten mukaan lääkkeiden omavastuun nostaminen, ainakin jos sitä merkittävästi nostetaan, vähentää kulutusta. Ihan pienet muutokset eivät luultavasti vaikuta  kulutukseen. Mutta tätä on aika vaikea ennustaa suomalaisessa tilanteessa, sanoo tutkija Katri Aaltonen.

Niin sanottujen peruskorvattavien lääkkeiden korvaustaso nousee, joten näitä lääkkeitä paljon käyttävillä omavastuukatto tulee vastaan aiempaa myöhemmin. Peruskorvattavia lääkkeitä käytetään muun muassa muisti- ja ihosairauksien, masennuksen, allergioiden ja erilaisten kipujen ja tulehdusten hoidossa.

Tarpeellisten lääkkeiden käyttö voi vähentyä

Omavastuiden korottamisessa on riskinsä.

– Kansainvälisten tutkimusten mukaan yritykset lääkeomavastuiden avulla vähentää lääkkeiden käyttöä ovat saattaneet johtaa epärationaaliseenkin lääkkeiden käytön vähentämiseen, kertoo Katri Aaltonen.

Keskimääräiset muutokset korvauksiin ovat pieniä.

Katri Aaltonen

– Voidaan vähentää myöskin tarpeellisten lääkkeiden käyttöä tai kroonisten pitkäaikaissairauksien lääkkeiden käyttöä. Se voi tietysti johtaa lisääntyviin kustannuksiin muualla terveydenhoidossa.

Edellinen ennätys lääkekaton ylittäjien määrässä on vuodelta 2014. Ennätysmäärät selittyvät sillä, että vuosiomavastuuta on alennettu useilla kymmenillä euroilla vuoden 2012 jälkeen. Muun muassa väestön ikääntyminen sekä uudet ja entistä kalliimmat lääkkeet ovat myös pitäneet lääkekulut korkeina.

Kasvaneet lääkekorvaukset leikkuriin

Kela maksaa lääkekorvauksia vuodelta 2015 liki 1,38 miljardia euroa. Korvausten määrä on yli viisi prosenttia edellisvuotta suurempi. Kela maksaa vain lääkärin reseptillä määrättyjä lääkkeitä, jotka on hyväksytty korvattaviksi.

Hallituksen tavoitteena on säästää lääkekorvauksista yhteensä 150 miljoonaa euroa. Niistä vain osa saadaan kokoon vuoden 2016 muutoksilla. Uusia keinoja etsitään parhaillaan.