Hyppää sisältöön

Diabeetikon hengissä säilymisen hinnaksi 50 euroa – toive omavastuun poistosta haihtui

Diabetesliiton mielestä ei ole oikein, että diabeetikot joutuvat maksamaan hengissä pysymisestä 50 euron alkuomavastuun. Liitto toivoi apua oikeusasiamieheltä mutta pettyi pahoin.

Kuva: AOP

Diabetesta sairastavien lääkekulut nousevat alkaneena vuonna. Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen katsoo, että hän ei voi puuttua lakimuutokseen, jolla myös täydellistä insuliinipuutosta sairastaville diabeetikoille tuli muiden Kela-korvattavien lääkkeiden käyttäjien tavoin 50 euron alkuomavastuu. Diabetesliitto pettyi raskaasti oikeusasiamiehen ratkaisuun.

Liitossa odotettiin toisenlaista ratkaisua viimeisenä oljenkortena elokuussa tehtyyn kanteluun. Näin tuntoja kuvailee erityisasiantuntija Riitta Vuorisalo.

Tämä tuntuu valtavan pahalta.

Riitta Vuorisalo

– Tämä tuntuu valtavan pahalta. Tämä tulee olemaan pettymys sellaisille ihmisille, joilla on tilanne, että elämä riippuu tästä insuliinista ja joilla ei ole taloudellisia mahdollisuuksia sen lunastamiseen, että joutuu esimerkiksi hakeutumaan toimeentulotukeen.

Diabeetikot ovat peloissaan

Vuoden 2015 loppuun asti diabeetikot saivat kolmen kuukauden insuliinit kolmen euron lääkekohtaisella omavastuulla. Mikäli yksi insuliinivalmiste riitti, jäivät kulut minimissään kahteentoista euroon vuodessa.

Tänä vuonna insuliinista on maksettava ensin viidenkymmenen euron alkuomavastuu ja sen jälkeen jokaisesta tarvittavasta insuliinierästä vajaat viisi euroa.

Riitta Vuorisalo korostaa, että diabeetikoilla on usein monia muitakin sairauksia ja runsaasti lääkekuluja. Yli 100 000 diabetesta sairastavaa on 70 vuotta täyttäneitä pienituloisia eläkeläisiä.

Kaikkien omavastuiden kasvu tuo joka vuosi kasvavan kuorman.

Riitta Vuorisalo

Liittoon on Vuorisalon mukaan tullut paljon yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat peloissaan siitä, kuinka he tulevat selviämään, kun terveydenhuollon asiakasmaksuja korotetaan yhdessä lääkeomavastuiden kanssa.

– He tarvitsevat pysyvästi myös paljon terveydenhuollon palveluita, joten kaikkien omavastuiden kasvu tuo joka vuosi kasvavan kuorman.

Toimeentulotuki pelastaa Ainon

Pasilan apteekissa asioineelle Aino Havulle diabeteksen hoitaminen omin varoin oli mahdotonta jo ennen uutta vuosiomavastuuta.

Ei se ole oikein, mutta mitä siinä sitten oikein voi tehdä.

Aino Havu

Ykköstyypin diabetesta sairastava Aino hankkii lääkkeensä toimeentulotuella, mutta 50 euron omavastuu ei kuulosta hyvältä.

– Ei se kyllä ole oikein, mutta mitä siinä sitten oikein voi tehdä.

Aino Havulla vaihtoehdot olisivat ilman toimeentulotukea vähissä.

– Ei mun ole mahdollista insuliinia mitenkään vähentää millään muotoa, ellen ala sitten syömään huomattavasti vähemmän. Ilman toimeentulotukea pitäisi varmaan hankkia ruoka dyykkaamalla tai jotain.

Toimeentulotuen odotus voi viedä hengen

Erityisasiantuntija Riitta Vuorisalo on pahoillaan erityisesti siitä, että oikeusasiamies ei ottanut kantaa siihen, rikkooko vuosiomavastuu perusoikeuksia. Diabetesliiton mielestä oikeus elämää ylläpitävään hoitoon pitäisi taata kaikille.

Ilman toimeentulotukea pitäisi varmaan hankkia ruoka dyykkaamalla.

Aino Havu

– Tämä 50 euron alkuomavastuu on hinta siitä, että pysyy hengissä. Ei voida pitää hyväksyttävänä sitä, että ihminen joutuu joka vuosi lunastamaan jollain euromäärällä oman hengissäpysymisensä edellytykset. Tämä koetaan erittäin vaikeana ja epäoikeudenmukaisena asiana.

– Jos täysin insuliinista riippuvaiselta diabeetikolta loppuvat rahat ja insuliini perjantaina, niin hän ei pysty odottamaan maanantaihin päästäkseen toimeentukeen hakemaan taloudellista avustusta insuliinin hankkimista varten. Hän on siinä vaiheessa jo mitä todennäköisimmin menehtynyt.

Alkuomavastuun nousu painajainen

Diabetesliitossa pelätään, että vuoden alussa kaikille täysi-ikäisille tullut lääkkeiden vuosiomavastuu nousee poliittisilla päätöksillä jatkossa yhä lisää, kun lääkekorvauksia leikataan entistä kovemmalla kädellä. Näin diabeetikotkin joutuisivat maksamaan hoidostaan yhä enemmän.

Tämä 50 euron alkuomavastuu on hinta siitä, että pysyy hengissä.

Riitta Vuorisalo

Hallitus etsii kaikkiaan 150 miljoonan euron säästöjä lääkekorvauksiin, ja vuonna 2016 toteutuvat ovat vasta pieni osa niistä. 

Suomessa diabetes on todettu noin 300 000 ihmisellä. Insuliinin on saanut pienellä kertaomavastuulla noin 120 000 ihmistä, ja heistä insuliinia tarvitsee välittömästi ylläpitävänä hoitona noin 80 000.