Puolan parlamentti on hyväksynyt tiedotusvälineitä rajoittavan lain

EU ja media-alan järjestöt ovat ilmaisseet huolensa vapauden ja moniarvoisuuden vähenemisestä Puolassa.

Ulkomaat
Puolan parlamentti väitteli uudesta medialaista keskiviikkona 30. päivä.
Puolan parlamentti väitteli uudesta medialaista. Rafal Guz / EPA

Puolan parlamentti on hyväksynyt lain, joka antaa maan hallitukselle valtuudet nimittää suoraan johtajat julkisesti rahoitetuille radio- ja televisiokanaville. Käytännössä nimityksestä vastaisi valtiovarainministeriö.

Parlamentin äänestyksessä laki sai enemmistön taakseen äänin 232–152, tyhjää äänesti 34 kansanedustajaa. Laki edellyttää vielä senaatin ja presidentin hyväksynnän. Molempien kuitenkin odotetaan hyväksyvän maata hallitsevan Laki ja oikeus -puolueen ajaman lakiuudistuksen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan nähtäväksi jää, saavatko nykyiset Puolan yleisradioyhtiön johtajat välittömästi potkut, jos laki tulee voimaan.

Puolan oppositio sanoo, että valtaa pitävät konservatiivit kaappaavat lainsäädännön keinoin itselleen valtaa maan julkisissa tiedotusvälineissä.

EU ja media-alan järjestöt ovat ilmaisseet jo aiemmin huolensa Puolan tiedotusvälineiden vapaudesta ja valmisteilla olleen lain sisällöstä.

– Vapaus ja moniarvoisuus ovat keskeisiä arvoja Euroopassa ja jäsenvaltioiden edellytetään kunnioittavan näitä yhteisiä arvoja, kirjoittaa Euroopan komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans Puolalle osoittamassaan kirjeessä.

Oman huolensa Puolan tilanteesta ovat ilmaisseet yhteisessä julkilausumassaan myös Toimittajat ilman rajoja -järjestö, Euroopan yleisradioliitto, EBU sekä Euroopan journalisteja edustavat järjestöt. Ne ovat ilmaisseet olevansa järkyttyneitä lainsisällöstä ja Puolaa hallitsevan, suurimman puolueen toiminnasta.

Lähteet: AP, AFP, Reuters