Torilla ei enää tavata – Helsinki siirtää kultajuhlat Mäntymäen kentälle

Suuret kansanjuhlat järjestetään jatkossa Mäntymäen kentällä. Jos HIFK rakentaa uuden hallinsa Mäntymäelle, korvaava juhlapaikka on uusi Töölönlahden puisto.

urheilu
PES-Arkkitehdit Oy:n välittämä havainnekuva Helsingin Mäntymäen kentälle suunnitellusta Helsinki Garden -hallihankkeesta. Hanke on suunnitelma Helsingin IFK:n uudeksi jäähalliksi, joka olisi yhdistetty urheilu- ja kulttuuriareena Töölön kisahallin, Olympiastadionin ja Kansallisoopperan rajaamalla arvoalueella.
PES-Arkkitehdit Oy:n välittämä havainnekuva Helsingin Mäntymäen kentälle suunnitellusta Helsinki Garden -hallihankkeesta. Hanke on suunnitelma Helsingin IFK:n uudeksi jäähalliksi, joka olisi yhdistetty urheilu- ja kulttuuriareena Töölön kisahallin, Olympiastadionin ja Kansallisoopperan rajaamalla arvoalueella.PES-Arkkitehdit Oy

Huudahdus "torilla tavataan" jää ainakin kansanjuhlia tarkoittavassa merkityksessään historiaan. Tulevat kiekkokullat tai viisuvoitot juhlitaan Mäntymäen kentällä Olympiastadionin edustalla, linjaavat Helsingin kaupunki ja viranomaiset.

Vuodesta 1995 kultajuhlien näyttämönä toiminut Kauppatori on leveyssuunnassa ahdas ja riskialtis.

Viranomaiset ovat olleet jo aiemmissa kultajuhlissa huolissaan turvallisuudesta, kun mereen on pudonnut yksittäisiä juhlijoita. Pelastuslaitos on pitänyt paikalla hukkumisriskin varalta sukeltajia ja pintapelastajia.

– Riskitilanteista tämä päätös pitkälti johtuu. On pohdittu jo pitkään, onko Kauppatori paras paikka, kun meri on siinä hollilla. Kultahuumassa voi tulla ylilyöntejä ja mereen pyrkimistä, sanoo Helsingin kaupungin elinkeino-osaston asiantuntija Päivi Munther.

Kaupunki ja pelastusviranomaiset ovat asiassa yhdessä rintamassa.

– Nimenomaan meri on oleellinen seikka. Sitä on aika pitkä reuna. Toinen asia on se, että vaikka tori on pitkä ja sinne mahtuu Esplanadia pitkin vaikka kuinka paljon ihmisiä, niin se on samalla kapea. Vain pieni osa yleisöstä näkee kunnolla, sanoo Helsingin pelastuslaitoksen palotarkastaja Jukka Laiho.

Missä juhlitaan, jos Mäntymäen kenttä menee HIFK:n hallille?

Uusi juhlapaikka on Olympiastadionin edustalla sijaitseva iso Mäntymäen kenttä, joka on nykyisellään pääosin pysäköintialueena. Jos Suomi voittaa tulevana keväänä jääkiekon MM-kultaa, juhlat ohjataan sinne.

– Sopivat paikat ovat Helsingissä aika kortilla. Esimerkiksi Senaatintori on tällaiseen liian pieni ja suljettu. Mäntymäen kenttä on todettu viranomaisten kanssa parhaaksi korvaavaksi paikaksi isoille kansanjuhlille, Munther sanoo.

Senaatintorille mahtuu 30 000–40 000 ihmistä, Kampin Narinkkatorille vieläkin vähemmän. Lähes 100 000 hengen jättiyleisöihin yltäneissä kultajuhlissa ne ovat auttamattoman pieniä.

Mäntymäen kentän käytölle saattaa kuitenkin tulla este: uusi jättiareena. Urheiluseura HIFK on suunnitellut Helsinki Garden -monitoimiareenaansa ja siihen liittyviä kaupallisia tiloja juuri Mäntymäen kentälle.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan on määrä käsitellä tonttivarausta tammikuussa. Jos HIFK saa haluamansa varauksen, suunnitelmat nytkähtävät eteenpäin.

Varapaikat on tältä varalta kartoitettu. Euroviisu-kokoluokan voittojuhlat pidettäisiin tällöin todennäköisesti Musiikkitalon edessä olevalla Kansalaistorilla. Jos Suomi huuhtoisi kiekkokultaa, kansa levitettäisiin sen ympärillä aukeavaan uuteen Töölönlahden puistoon.

Se tosin saadaan käyttöön vasta itsenäisyyden juhlavuodeksi 2017. Kaupungin virastot ovat sopineet, että isoja yleisötapahtumia ei Töölönlahden puistossa järjestetä ennen sitä, jotta alueen nurmikot ehtivät juurtua.

"Torilla tavataan" on koko kansan ilmaisu

Ihmisiä torilla.
Jääkiekon maailmanmestaruusjuhlia vuonna 2011 seurasi Kauppatorilla ja sen ympäristössä jopa 100 000 ihmistä.Yle

"Torilla tavataan" -ilmaisu syntyi Suomen voitettua jääkiekon MM-kultaa vuonna 1995.

Silloin syntyneen hurmoksellisen kansanjuhlan jälkeen massat ovat palanneet Kauppatorille kahdesti: Euroviisuvoiton juhliin keväällä 2006 ja jälleen jääkiekon MM-kultajuhliin keväällä 2011. Kaksi jälkimmäistä keräsivät torille jopa 100 000 hengen jättiyleisöt.

"Torilla tavataan" juurtui tunnetuksi hokemaksi, jota käytetään perisuomalaiseen tapaan myös irvailuun. Internetin Urbaani sanakirja -sivuston mukaan ilmaisua voidaan käyttää, kun halutaan irvailla sarkastisesti jollekin menestykselle. Sivusto antaa esimerkin irvailukäytöstä:

– Tuus Pera kattoon, Teksti-tv tietää kertoa, että Suomen shakkimaajoukkue on ottanut Venäjästä 7–6-voiton.

– Jee, torilla tavataan hei!

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus