Kielteisten turvapaikkapäätösten jäljet alkavat näkyä – paperittomille avautuu klinikka Tampereella

Viime aikoina etenkin Helsingin Global Clinicillä on ollut erittäin vilkasta. Paperittomien siirtolaisten määrän kasvanee myös Tampereella, kun nyt vastaanottokeskuksissa asuvat turvapaikanhakijat alkavat saada kielteisiä päätöksiä.

Lääkärin vastaanottohuone paperittomien klinikalla. Kuva: Yle

Paperittomien siirtolaisten terveysklinikka Global Clinic aloittaa Tampereella tammikuun loppupuolella. Sen palvelut on tarkoitettu Suomessa ilman oleskelulupaa tai sairausvakuutuksen turvaa oleskeleville.

Avun tarvetta on arvioitu olevan varsinkin Itä-Euroopan romaneilla. Jatkossa myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saajista voi huomattava osa jäädä Suomeen.

Tampereelle tulee perusterveyspalvelu, erikoishoitoja varten luodaan verkosto. Apua saa veloituksetta, anonyymisti ja luottamuksella.

Klinikkaa toimii Tampereella vapaaehtoisvoimin. Taustavoimina on useita järjestöjä, ja kirjanpidon hoitaa Tampereen seurakuntien diakonia- ja yhteiskuntavastuun yksikkö.

– Klinikalla työskentelee vapaaehtoisia lääkäreitä, hammaslääkäreitä, hoitajia, kätilöitä ja tulkkeja, kertoo Ilkka Hjerppe Tampereen seurakunnista.

Paperittomien klinikka toimii ennestään Helsingissä, Turussa, Oulussa ja Joensuussa. Viime aikoina Helsingin klinikalla on ollut erittäin vilkasta. Global Clinic pelkääkin työmääränsä kasvavan ensi vuonna tuntuvasti pakolaiskriisin vuoksi.