Vauvaboomi hiipuu – synnytysten määrä laskenut

Koko maassa lapsia syntyy tänä vuonna aikaisempaa vähemmän. Esimerkiksi uusia keskisuomalaisia on viime vuosina syntynyt vuosittain noin 3000, mutta vuonna 2015 vauvoja syntyy vain vajaat 2700. Syntyvien lasten määrä alkoi laskea jo vuonna 2014.

Kotimaa
Lapasia lähikuvassa
Matleena Ylikoski / Yle

Maakunta on saanut tänä vuonna aikaisempaa vähemmän uusia asukkaita. Keski-Suomen keskussairaalan osastonhoitaja Anna-Maija Mökkösen mukaan vauvaboomin hiipuminen on valtakunnallinen ilmiö.

– Koko maassa on sama tilanne. Minun nähdäkseni missään sairaalassa syntyvyys ei ole lisääntynyt, jos ei oteta huomioon sitä, että synnytyssairaaloita on lakkautettu.

Se tiedetään, että vain viisi prosenttia vauvoista syntyy laskettuna päivänä.

Osastonhoitaja Anna-Maija Mökkönen

Tilastokeskuksen mukaan synnysten määrä alkoi vähentyä jo 2014, sillä viime vuonna Suomessa lapsia syntyi 57 232, mikä oli 902 lasta vähemmän kuin vuonna 2013.

Synnytysten määrä laskee tänä vuonna edellisvuotta enemmän, sillä marraskuun loppuun mennessä lapsia on syntynyt 50 809.

Joka kuukausi Suomessa syntyy 4500-5000 lasta, joten tänä vuonna uusien vauvojen määrä todennäköisesti putoaa yli tuhannella vuodesta 2014.

Tammikuu vilkasta aikaa synnytyssairaalassa

Viime vuosina Keski-Suomessa vauvoja on syntynyt vuosittain noin 3000, mutta tänä vuonna luku on jäämässä alle 2700:n.

Tiistaiaamuna Keski-Suomen keskussairaalassa oli syntynyt 2676 vauvaa. Synnytyksiä on kaikkiaan ollut 2642, koska kaksoset on saanut 32 äitiä ja kolmosia on syntynyt yhdet.

Vuoden viimeisenä päivänä syntyvien lasten määrää Mökkönen ei lähde ennustamaan.

– Se tiedetään, että vain viisi prosenttia vauvoista syntyy laskettuna päivänä.

Edellisien vuosien tapaan Keski-Suomessa vilkkaimmat synnytyskuukaudet ovat olleet tammikuu ja maaliskuu. Myös heinä-elokuussa on perinteisesti kiirettä.

Anna-Maija Mökköstä haastatteli Päivi Kupla.