Asutko teräväpiirto-tv:n kanssa tietämättäsi?

Uusi telkkari tuli hankittua pari vuotta sitten ja kanavia näkyy hirmuinen liuta, kun vain jaksaa selata. Mutta tuleeko niiden joukossa teräväpiirto-ohjelmaa? Lue keinot asian selvittämiseksi.

tekniikka
Kaukosäädin kädessä osoittaa televisioon
Kati Turtola / Yle

1. Valitse tv:stä kanava 21. Mikäli sieltä tulee Yle TV1, sinulla näkyy ainakin Ylen teräväpiirtolähetykset. Voit painaa kauko-ohjaimen info-painiketta, jolla aukeaa esiin tieto kanavan hd-laadusta. Kodista riippuen kanavapaikat voivat olla myös muun numeroisia.

2. Mikäli Ylen hd-lähetys ei näy, tutki vielä televisiosi. Onko siinä hd-merkintä? (siirryt toiseen palveluun) Tutki myös digiboksisi, jos katselusi tapahtuu sen kautta. Onko siinä hd-merkintä? Jos merkinnät löytyvät, tee kanavahaku (kanavien "viritys" (siirryt toiseen palveluun)) varmuuden vuoksi uudelleen ja toista kohta 1.

Listan teräväpiirtokatseluun soveltuvista laitteista, televisioista ja digibokseista, löydät täältä (siirryt toiseen palveluun).

3. Hd-kanavien etsimisessä ja uusien laitteiden valinnassa pitää tietää, mistä verkosta ohjelmasi vastaanotat katsoo. *Jos et ole varma, missä tv-verkossa kotisi on, kysy *esimerkiksi naapureilta, isännöitsijältä tai taloyhtiöltä.

Suurimmissa asutuskeskuksissa on yleensä kaapeli-tv-verkko ja maaseudulla tv:tä katsellaan enimmäkseen antenniverkossa.

Hd:tä katsellaan monin tavoin, käyttäjämäärät arvoitus

Monessako suomalaiskodissa sitten on valmius katsella hd-lähetyksiä? Ylen ja Viestintäviraston arvioiden mukaan 30-40 prosentissa kodeista.

Monessako niistä teräväpiirtolähetyksiä sitten katsellaan? Sitä ei tiedetä: ilmaisen antenni- ja kaapelikatselun lisäksi hd-kanaviin pääsee käsiksi myös maksullisten kanavapakettien yhteydessä, eivätkä niiden tilaajamäärät ole julkisia.

Kysymyksiä tv-vastaanotosta voi esittää myös Ylen tekniselle neuvonnalle palaute.tekniikka@yle.fi, puh. 09-14805498 (arkisin 9-15).

Juttua muokattu 2.1.2016. Poistettu 1. kohdasta väite lähetyksessä näkyvästä hd-logosta ja lisätty maininta infopainikkeesta sekä täydennetty loppuun Ylen yhteystietoja.