Elokuussa eläkkeelle, lokakuussa takaisin töihin – Miksi, rikoskomisario Makkonen?

Aikaiset aamut ja yhä kiihtyvä työtahti eri aloilla pistää monen työntekijän haaveilemaan eläkepäivistään, mutta toiset jopa palaavat eläkkeeltä sorvin ääreen. Rikoskomisariona työskennellyt Leevi Makkonen palkattiin eläkkeeltä takaisin Itä-Suomen poliisiin.

toimeentuloturva
Rikoskomisario Leevi Makkonen, Itä-Suomen poliisi
Nelli Kallinen / Yle

– Eläkkeellä päivä pitenee, eikä tuntirajoja ole, mutta kello tuntuu käyvän siellä vähän nopeammin kuin töissä, kuvailee eläköitynyt rikoskomisario Leevi Makkonen.

Mutta, mitä ihmettä? Makkonenhan istuu työpöydän ääressä Joensuun poliisiasemalla. Mitä eläkeläinen entisellä työpaikallaan tekee?

Vastaus on yhtä lyhyt kuin Makkosen tähän saakka vietetty eläke: töitä.

"Eläkeläisten rekrytoiminen valtionhallinnossa harvinaista"

Leevi Makkonen jäi eläkkeelle elokuussa 2015, mutta syyskuussa pirisi puhelin ja entistä rikospoliisia pyydettiin takaisin töihin.

– Pienten neuvottelujen jälkeen saimme sopimuksen aikaiseksi ja aloitin uuden virkaurani lokakuussa. Ajattelin lähteä, kun kyseessä oli pätkätyö.

– Toisaalta kiinnosti myös tämä talon tilanne, että kuinka nyt on päädytty eläkeläisiä rekrytoimaan, koska se on valtionhallinnossa ollut varsin harvinaista, Makkonen naurahtaa.

Myös Itä-Suomen poliisin poliisipäällikkö Taisto Huokko myöntää, että eläkeläisten palkkaaminen takaisin töihin on erittäin poikkeuksellista. Kaiken kaikkiaan Itä-Suomen alueella eläkkeeltä työelämään lokakuussa palasi kaksi poliisia.

– Kollegoilla oli kädet täynnä töitä, kun loppukesästä Suomeen saapui turvapaikanhakijoita ennätysmäärin. Minut pyydettiin takaisin, koska minulla oli aikaisempaa tuntemusta ulkomaalaisasioista, Leevi Makkonen kertoo.

Perehdytykseksi kuppi kahvia

Leevi Makkosen mukaan töihin paluu on sujunut mallikkaasti.

– Perehdytys oli varsin ripeä: kuppi kahvia, ja sitten ohjattiin työpöydän ja tietokoneen ääreen, että tästä ala hoidella hommaa.

Makkosen päivät kuluvat paperitöitä tehden ja uusia ihmisiä tavaten.

– Poliisin tehtävänä tässä turvapaikkatutkinnassa on selvittää turvapaikanhakijoiden henkilöllisyys, rekisteröidä heidät sekä ottaa valokuvat ja sormenjäljet. Lisäksi tarkistamme ovatko he hakeneet turvapaikkaa muualta EU-alueelta.

– Lisäksi teemme turvapaikkakuulustelun, jossa selvitetään muun muassa mitä kautta turvapaikanhakija on tullut Suomeen, Makkonen selventää työnkuvaansa.

Mutta näyttääkö Suomen turvapaikanhakijatilanne erilaiselta eläkeläisen näkökulmasta kuin työtä tekevän poliisin näkökulmasta?

– Kyllä se on paljon kouriintuntuvampaa, että tämä tilanne on totta.

– Olen kiertänyt vastaanottokeskuksissa pitämässä poliisi-infoja ja ihmiset ovat olleet todella kiinnostuneita ja hyvillään, kun saavat tietoa minkälaista elämä on Suomessa ja miten virkamiehet käyttäytyvät.

– Turvapaikanhakijoille on yllätys, että poliisitoiminta on täällä inhimillisempää ja myös poliisit noudattavat lakia, näin ei välttämättä ole heidän kotimaassaan.

Kolmesta kuukaudesta tulikin puoli vuotta

Alun perin vuoden 2015 loppuun saakka soivittu pesti jatkuu Leevi Makkosella vielä maaliskuun 2016 loppuun saakka, mutta kuinka käy jos esimies vielä maaliskuussa jäämään työmaalle?

– Se on jo vakavan harkinnan paikka. Ihan varmaksi en pysty vielä sanomaan, mutta epäilen auringon nousevan jo niin korkealle, että tämä varsinainen työ eli eläke ja siihen liittyvät kotiaskareet kutsuvat varsin voimakkaasti, Makkonen hymyilee.