1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Waltteri Torikka valmistautuu Mannerheimiksi muistelmia tutkien: "Mielenkiintoista, miten ihminen kestää sellaisen vastuun"

Baritoni Waltteri Torikka astuu kesällä 2017 kaksiin Suomen historian suurmiesten saappaisiin. Mannerheimiksi Ilmajoelle hän valmentautuu lukemalla Mannerheimin muistelmia. Toinen rooli on Hämeenkyrössä F.E. Sillanpää. Oopperarooleihin valmistautuva Torikka viihtyy myös viihteellisen musiikin puolella.

Waltteri Torikka uskaltaa venyttää klassisen musiikin rajoja. Kuva: Anne Tastula /Yle

Baritoni Waltteri Torikka astuu kesällä 2017 Suomen historian suurmiehen saappaisiin Ilmajoen Musiikkijuhlilla, kun hänet nähdään nimiroolissa kantaesityksen saavassa Mannerheim-oopperassa.

– Se tulee olemaan aikamoinen haaste. Siinä viedään Mannerheimiä nuoruudesta vanhuuteen ja kuljetan roolia edespäin monta kymmentä vuotta, Torikka kertoo.

Ihminen eläväksi

Waltteri Torikka kertoo perehtyneensä Mannerheimin elämään suurmiehen omien muistelmien kautta.

– Se on yksi tapa päästä ihmisen mielen maisemaan sisälle. Siitä, miten hän on kirjoittanut itsestään ja omasta elämästään, voi päätellä aika paljon ihmisen sisäisestä luonteesta – mitä siellä mytologisen Mannerheim-figuurin takana piilee.

Mannerheim-oopperan libreton kirjoittavat Laila Hirvisaari ja Eve Hietamies, musiikin säveltää Tuomas Kantelinen. Torikka pääsee töihin vasta, kun teos on sävelletty.

– Minulle on helpompaa, että en ole mukana teoksen luomisprosessissa. Mitä tahansa hänen elämästään valitaankaan näytettäväksi, siellä on paljon, mitä ei näytetä ja se minun pitää tiedostaa, koska kaikella on merkityksensä.

Toinenkin suurmies realisoituu samana kesänä Torikan itse ideoimassa oopperassa. Hän esittää nobel-kirjailija F.E. Sillanpäätä Hämeenkyrön Myllykolun kesäteatterissa.

Torikka tähtää oopperan tekemisessä patsastelun sijaan uskottavaan draamaan, jota nyky-yleisö osaa jo vaatia.

– Molemmissa oopperoissa tärkeä näkökulma on se, että minusta ei ole mielenkiintoista tehdä patsasta ja kuvittaa sitä mielikuvaa, mikä meillä näistä henkilöistä on, vaan täysin päinvastoin tuodaan se ihminen eläväksi ja jollain tavalla raadollisemmaksikin. Mannerheimin kohdalla minua kiinnostaa etenkin se, miten ihminen kestää sellaisen vastuun kuin mitä hänellä oli, ja miten se on muuttanut hänen olemustaan.

Klassinen ja viihdemusiikki käsi kädessä

Waltteri Torikka ei ole aina tiennyt haluavansa oopperalaulajaksi. Asiat etenivät kuin vahingossa teini-ikäisten rokkibändistä laulutunneille, Sibelius-Akatemiaan opiskelemaan kirkkomusiikkia ja ulkomaille oopperatutkintoa suorittamaan. Platinaa myyneellä tuoreella levyllään Torikka palaa osaksi viihdemusiikin pariin.

– Olen aina uskonut siihen, että elämä kuljettaa. Asiat voisivat olla toisinkin. Nyt on palattu tilanteeseen, jossa minulla on rytinällä alkanut viihdeura ja myös klassinen ura. Erittäin jännittäviä aikoja, Torikka hymyilee.

Torikka on saanut positiivista ja kannustavaa palautetta musiikillisten rajojen murtamisesta.

– Tämän tyyppistä artistia ei ole ollut aiemmin esillä, joten myös kanssani työskentelevät ihmiset ovat innoissaan, kun pääsevät tekemään jotain uudenlaista.

Levy on melkoinen sekoitus eri musiikkityylejä: se sisältää viihdemusiikkia, kevyempää klassista, musikaalia ja oopperamusiikkiakin. Viihdemusiikin puolelle pistäytyminen ja television viihdeohjelmissa näkyminen ovat laajentaneet Torikan yleisöä.

– Ehkä se on musiikin tulevaisuus, että ihmisiltä pitää hälventää ennakkoluuloja. Kun jotain kautta kynnys tutustua uuteen musiikkityyliin madaltuu, voi kuuntelija yllättää itsensä ja jopa pitää siitä klassisesta musiikista, baritoni miettii.

Suurin osa Torikan klassisista töistä tulee hänelle edelleen klassisen musiikin ansioista eikä viimeaikojen viihdepuolen medianäkyvyydestä. Arvottamaan hän ei erilaisia roolejaan lähde.

– En koe tarpeellisena määritellä itseäni. Pidän itseäni lähinnä laulajana, vaikka laaja koulutus oopperan puolelta onkin. Tietysti se kulkee matkassa koko ajan. Vielä en ole kokenut, että ne söisivät toisiaan.