Turvapaikanhakijat ajavat nyt itse Venäjältä autoilla rajan yli

Venäjältä tulevat turvapaikanhakijat ajavat nyt itse autoilla rajan yli. Lapin rajanylityspaikoille Sallaan ja Raja-Jooseppiin tuli keskiviikkona neljä autoa, joissa oli yhteensä 26 turvapaikanhakijaa. Autot jäivät raja-asemille.

Kotimaa
Sallan rajanylityspaikka
Yle / Sirpa Hanhivaara

Lapin alueen rajavaltuutettu päätti jouluviikolla, että Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoilla sallitaan rajan ylittäminen vain autolla 23. joulukuuta lähtien. Sitä ennen turvapaikanhakijoita oli tullut Venäjältä polkupyörillä, koska jalan rajaa ei saa ylittää.

Sääntömuutoksen jälkeen Sallan rajanylityspaikalle on tultu autolla, ja yhden auton mukana ollutta Venäjän kansalaista epäillään laittoman maahantulon järjestämisestä. Lisäksi Lapin rajavartiostolla on tutkittavana muitakin maahantulon järjestämiseen liittyviä rikosepäilyjä.

Keskiviikkona Inarin Raja-Jooseppiin tuli Lapin rajavartioston apulaiskomentajan everstiluutnantti Jussi Sainion mukaan auto, jossa oli kahdeksan matkustajaa. Kaikki olivat turvapaikanhakijoita.

Sallan raja-asemalle tuli keskiviikkona kolme autoa. Ensimmäisessä autossa oli kahdeksan matkustajaa ja pian tuli vielä kaksi autoa, joissa oli yhteensä 10 turvapaikanhakijaa. Yhtäkkisen suman vuoksi liikenne raja-asemalla keskeytettiin vajaaksi tunniksi.

Jussi Sainion mukaan tiedossa ei ole, mistä rajanylitykseen käytetyt autot ovat peräisin, mutta ne kaikki jäivät raja-asemille. Yksi autoista oli minibussi. Turvapaikanhakijat jatkoivat alkutoimenpiteiden jälkeen matkaa Tornion järjestelykeskukseen, kuten aiemmatkin Venäjältä tulleet turvapaikanhakijat.