Kuntaliitos pyyhkii Köyliön kartalta – legenda Lallista pitää silti pintansa

Harva suomalainen paikkakunta saa ylpeillä tuhatvuotisesta historiasta. Vuodenvaihteessa satakuntalainen Köyliö liitettiin Säkylään, mutta nimi ei katoa mihinkään: kiitos siitä kuuluu Lallille ja piispa Henrikille.

Kotimaa
Talonpoika Lalli vahtii Köyliön kylänraittia.
Talonpoika Lalli vahtii Köyliön kylänraittia.Joona Haarala / Yle

Pienen satakuntalaisen Köyliön kylänraitti ei tee vaikutusta. Silti vuodenvaihteessa Säkylään liitetyn paikkakunnan hienous piilee kotimaisessa mittapuussa käsittämättömän pitkässä historiassa. Köyliöstä nimittäin alkaa käytännössä Suomen kirjoitettu historia.

Suomenkielisen veisuun mukaan talonpoika Lalli tappoi piispa Henrikin joskus 1100-luvulla Köyliönjärven jäällä. Piispa oli matkallaan poikennut Lallin talossa pyytämässä ruokaa. Lallin vaimo Kerttu ei ajatuksesta lämmennyt ja siksi englantilaistaustainen Henrik päätti ostaa ruokaa. Myöhemmin Kerttu väitti miehelleen Lallille, että Henrik kävi noin vain ottamassa ruokaa maksamatta. Suutuspäissään Lalli käytännössä mestasi Henrikin.

Henrikin kalloreliikki on ajoitettu

Kirsi Salonen

Piispa Henrikin kohtalosta on myös latinankielinen legenda, mutta Lallista siinä ei ole mainintaa. Jotkut tutkijat ovat väittäneet, että tarina Lallista, Henrikistä ja hänen vaimostaan Kertusta olisi vain legendaa. Onneksi puolustajia riittää.

– Turun Tuomiokirkossa sijaitseva niin sanottu Henrikin kalloreliikki on ajoitettu, ja se itse asiassa osuu 1100-luvun puoliväliin ja täällä on kuitenkin niin paljon paikallista perimätietoa, jotka liittyvät erilaisiin paikkoihin. Niitä kannattaisi vähän tarkemmin tutkia ja miettiä, jos ne kuitenkin ovat todenperäisiä, toteaa apulaisprofessori Kirsi Salonen Turun yliopistosta.

Myös kuninkaallinen visiitti on nähty

On muitakin suurmiehiä käynyt Köyliössä, kuten Kuninkaanlähteellä, jota sanotaan Suomen kolmanneksi suurimmaksi lähteeksi.

– Kuningas Kustaa III on vieraillut täällä 1775, kun hänen henkivartiokaartinsa rykmentin sotaharjoitukset ovat olleet täällä, matkailuopas Mirja Reunanen kertoo.

Tällä paikalla on vieraillut Ruotsin kuningas.
Tällä paikalla on vieraillut Ruotsin kuningas.Joona Haarala / Yle

Kun Reunaselta kysyy, että kuka voisi olla nykyinen köyliöläinen merkkihenkilö, joudutaan miettimään tovi.

– Ehkä se on tämä Petteri Orpo. Hän on asunut täällä ja muistaa mainita usein synnyinseutunsa. Hänestähän povataan puoluejohtajaa, Reunanen naurahtaa.

Köyliö Suomirockin keskuspisteenä

Vaikka Köyliössä on kuninkaallisia käynyt ja nimiä tulee ja menee, niin Lalli se on, josta paikka muistetaan.

Eri asia on, mikä Lalli on muistoissa. Muinaisen Lallin sijaan 1900-luvun nuoret muistavat nimittäin legendaarisen Lallintalon, jossa kävivät säännöllisesti Yö, Dingo ja kaikki tärkeimmät kotimaiset bändit. Busseilla tultiin jopa Helsingistä asti ja oli niitä ulkomaisia vieraitakin.

Yleisöä Yön keikalla vuonna 2001.
Yleisöä Yön keikalla Lallintalossa vuonna 2001.Yle

– Baccaran sisarukset Espanjasta. Nehän kävi Suomessa Lallintalolla. Sitten ne menivät Helsinkiin - mikä se konserttipaikka siellä olikaan. Sen jälkeen ne menivät Pariisiin. Tämä oli vähän suuren luokan toimintaa, muistelee Lallintalon talonmies ja tilienhoitaja Vesa Kaitaranta.

Lallintalon konserttitoiminta on sittemmin hiipunut, kun artistien hinnat kohosivat ja nuorisokulttuuri muuttui. Niin on hiipunut myös Köyliön kunnan elinvoima itsenäisenä.

Omanarvontunto ei kuitenkaan mihinkään katoa.

– Koen, ettei köyliöläisyys ei katoa minnekään. Uskon, että meidän seitsemässä kylässä omanarvon tunne nousee ja kylissä nostetaan toimintaa jatkossakin eteenpäin, Mirja Reunanen uskoo toiveikkaana.