1. yle.fi
  2. Uutiset

Pitkä uurastus kannatti: Tyksin työ on parantanut syöpäpotilaiden ennustetta

Tyks on hionut kirurgien, syöpälääkäreiden, patologien ja röntgenlääkärien yhteistyötä.

terveys
Kirurgi työskentelee leikkaussalissa.
Mika Kanerva

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on hiottu paksusuolensyöpää sairastavien hoitoa. Kirurgien, syöpälääkäreiden, patologien ja röntgenlääkärien yhteistyötä on parannettu Tyksissä määrätietoisesti 12 vuotta.

Nyt näyttää siltä, että yhteistyön parantaminen on parantanut Tyksissä hoidettavien potilaiden ennustetta.

Yhteistyö on auttanut potilaita.

Arto Rantala

– Nyt on saatu viitteitä siitä, että yhteistyö on auttanut potilaita, sanoo Tyksin Vatsaelinkirurgian klinikan ylilääkäri, dosentti Arto Rantala.

Rantala korostaa, että asia vaatii vielä lisäselvityksiä. Tieteellinen julkaisu asiasta on vasta tulossa. Seuraavaksi pyritään selvittämään parantuneeseen ennusteeseen johtaneita tekijöitä tarkemmin.

– Oman alueemme 2000-luvun alun hoitotuloksiin verrattuna tulokset ovat kymmenessä vuodessa parantuneet selvästi, Rantala sanoo.

Hoitopolku on selkeytynyt

Rantalan mukaan ero ei selity pelkästään syöpälääkkeiden parantumisella. Hänen mielestään myönteisen tuloksen taustalla ovat monet yhteistyön myötä kehittyneet asiat, kuten potilaan hoitopolun sujuvoituminen ja selkeytyminen sekä vaativien leikkausten keskittyminen.

Ero on huomattu Auria Biopankkiin talletettujen näytteiden avulla. Auria Biopankin ovat perustaneet Turun yliopisto sekä Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Vaasan sairaanhoitopiirit.

Lue seuraavaksi