Lappilaiset uskovat talouden nousuun vyönkiristyspolitiikasta huolimatta

Lappilaiset ovat luottavaisia tulevaisuuteen. Talouden uskotaan Lapissa paranevan myös ensi vuonna, vaikka rankka talouskuuri jatkuu valtakunnassa.

Lapin lääni
Tinat kauhassa
Yle

Kulunut vuosi ei tuonut lappilaisten elämään suuria mullistuksia, ellei uutta hallitusta leikkauslistoineen ja paria tuhatta turvapaikanhakijaa mullistuksiksi lasketa. No, ehkä näin on ainakin hieman puheiden tasolla.

Talouselämässäkään ei mullistuksia ole tapahtunut, vienti on vetänyt ja matkailu on kasvanut. Niillä Lappi on pärjännyt, mutta mitä odotetaan tulevalta vuodelta.

Erityisesti matkailun kehittymiseen uskotaan edelleen, vaikka Suomeenkin vaikuttavat kriisit maailmalla eivät väistyisi. Lapissa toivotaan myös löytyvän sopu valtion asettamien uudistusten toteuttamiseksi.

Kauppakeskuksen käytävällä tehty pikakysely tuotti pienen monipuolisia vastauksia vaikka alku tuntui vaikealta ja useammalta saatiin vastaukseksi vain perinteiset: "En osaa sanoa, ei tule mielle tai en nyt ehdi".

Uskoa tulevaan löytyy

- No totta kai nyt eletään vaikeita aikoja Suomessa, mutta kyllä ehdottomasti ollaan menossa parempaan päin. Lapissa on sitä luontoa niin paljon, niin sitä pitäisi tuoda esille enemmän ja paremmin, heittää Susanna Lähde vastaukseksi pienen pohdinnan jälkeen.

- Parempaa odotan kuin tältä vuodelta ja jotenkin tuntuu, että vaikka puhutaan lamasta niin mulla ainakin on positiiviset odotukset tulevaisuudelta. Jotenkin tuntuu siltä kun katsoo tätäkin hyörinää tässäkin talossa. Jouluvieraita on satoja. Tunturit ovat täynnä juuri nyt, että matkailuhan meillä vain kasvaa kaiken aikaa, pohtii eläkkeelle vasta muutama kuukausi sitten siirtynyt yrittäjä Kari Harju-Autti.

- Kyllähän ensi vuonna vyönkiristyspolitiikka tulee jatkumaan, alitettavasti. Toivotaan silti, että matkailu kehittyy entisestään ja ihmiset löytävät ne arvot jotka Lapille ovat tärkeitä, hiljaisuuden ja luonnon. Revontulimatkailu on hieno juttu. Toivotaan, että tämmöiset asia nousevat esille, toivoo puolestaan Kati Kannisto Nuorgamista.

- Kun tässä nyt on tällaista kaiken maailman maahanmuuttovastaisuutta ollut nähtävissä niin semmoinen oli toivottavaa, että pidettäis järki päässä näissä hommissa, ettei karkais mopo käsistä. Maalaisjärkeä mukaan, kun ihmisiä on monenlaisia, että ei laitattaisi kaikkia samaan koppaan, toivoo taas Eero Vierola tulevan vuoden toivotuksena lappilaisille.

Maakuntajohtaja toivoo yhtenäisyyttä Lappiin

Kansalaisilla toiveet ja mielipiteet liittyivät myös pehmeisiin arvoihin, mutta Lapin liiton maakuntajohtaja Mika Riipi luonnollisesti liitti toiveensa ja ajatuksensa työhön ja Lapin tulevaisuuteen poliittisella rintamalla.

- Varmaan suurin haaste on se, että miten me täällä Lapissa löytäisimme luottamusta lähteä rakentamaan näitä erilaisia hallinnon uusia avauksia mitä valtio nyt ajaa. Minä olen ollut vähän huolissani siitä että meillä on maakunta eriytynyt. Minulle paras uudenvuoden lahja olisi jos luottamus meidän poliittisten päättäjien ja kuntalaisten eli lappilaisten välillä toistemme kanssa paranisi.