Maakunnan vaihtuminen ei ole juhlan paikka – yrityksillä edessä suurin muutos

Vaalassa jatketaan perinteitä uuden vuoden juhlinnassa. Eli mitään erityistä juhlaa ei ole tiedossa tänäkään vuonna, ei vaikka puolen yön jälkeen Vaalan maakunta vaihtuu Kainuusta Pohjois-Pohjanmaalle.

Vaala
Kainuun rajakyltti.
Vaala ei ole enää 1.1.2016 osa Kainuuta, vaan kunta siirtyy Pohjois-Pohjanmaan puolelle.Arto Loukasmäki / Yle

Vuoden vaihtuessa Vaala vaihtaa maakuntaa Kainuusta Pohjois-Pohjanmaalle, mutta kunnassa asuville uusi vuosi ei tuo suuria muutoksia. Isoimmat vaikutukset ovat yrittäjille, jotka asioivat jatkossa Kainuun ELY-keskuksen sijasta Pohjois-Pohjanmaan ELY:n kanssa.

– Pohjois-Pohjanmaan maakuntahan on tietenkin iso maakunta, ja EU-rahat ovat paljon suuremmat kuin Kainuussa, kertoo Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien puheenjohtaja Lauri Mikkonen.

Vaalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Esa Karjalainen on huolissaan siitä miten yrittäjät otetaan vastaan uudessa ELY-keskuksessa.

– ELY-keskusten välillä on isoja hallinnollisia ja kulttuurillisia eroja. Tietysti EU-rahaa on jaossa enemmän, mutta jakajia on myös enemmän. Huomioitava on myös se, että henkilöt vaihtuvat. Kainuun ELY:ssä on totuttu asioimaan tuttujen henkilöiden kanssa, nyt keskustelua käydään täysin uusien henkilöiden kanssa, täsmentää Karjalainen.

Varsinkin tuo Oulujärvi puoltaa paikaksi Kainuuta.

Tiina Ala-Opas

Tulevaisuudessa isompia muutoksia

Tunteen purkauksia uuteen maakuntaan siirtyminen ei aiheuta. Noin vuosi sitten vaihdos aiheutti eniten keskustelua ja kuohuntaa Manamansalossa. Nyt kuohut ja laineet ovat ainakin osaksi laantuneet myös siellä.

– Vuoden sisällä tottuu ajatukseen ja paikallisista ainakin osa on jo suopunut, sillä aika monet asiat hoidetaan jo tällä hetkellä täältä Oulun suuntaan. Jos ajatellaan maantieteellisesti ja kansan luonnetta, niin Kainuu olisi silloin enemmän tämän paikan ominaisuus. Varsinkin tuo Oulujärvi puoltaa paikaksi Kainuuta, sanoo manamansalolainen yrittäjä ja kauppias Tiina Ala-Opas.

Vaalan keskustaa.
Monelle vaalalaisille maakunnan vaihdos ei näy juuri mitenkään.Arto Loukasmäki / Yle

Vaalassa ollaan odottavissa tunnelmissa vaikka tavalliselle kuntalaiselle muutos ei näy juuri millään tavalla. Maakunnan vaihdosta tasoittavat vielä isommat tulevaisuuden muutokset.

– Itsehallintoalueiden muotoutuminen ja uudet sotekuviot ovat vielä suurempia muutoksia kuin maakunnan vaihdos, perustelee sanomisiaan puheenjohtaja Esa Karjalainen.

Vuoden vaihtumista Vaalassa juhlistetaan perinteisesti.

– Meillä ei ole perinteitä vuoden vaihtumisen juhlistamiseen ja kunnan puolelta ei ole sovittu mitään yleistä juhlintaa, joten jokainen juhlii tavallaan, sanoo Karjalainen.

Iso talousalue kiehtoo

Vaalassa on myös heitä, jotka näkevät maakunnan vaihdoksella olevan merkitystä.

EU-rahat ovat paljon suuremmat kuin Kainuussa.

Lauri Mikkonen

– Pääsemme laajempaan kokonaisuuteen ja suuremmat resurssit ovat käytössä. Henkilökohtaisia vaikutuksia maakunnan vaihdoksella ei ole, sillä urakoitsijana olen toiminut Pohjois-Pohjanmaan puolella jo aikaisemmin, kertoo vaalalainen Aaro Seppänen.

– Pohjois-Pohjanmaan suuntaan on helpompi toimia, sillä Oulu on houkuttelevampi ja suuri talousalue tuo enemmän mahdollisuuksia, jatkaa Seppänen.