1. yle.fi
  2. Uutiset

Kerrostalokissakin voi elää kuin leijona savannilla – näillä keinoilla teet kissan elämästä kiinnostavaa

Kissoja ajatellaan usein passiivisina takkapenkin lämmittäjinä, jotka viihtyvät omissa oloissaan. Kuitenkin kissa kaipaa virikkeitä. Liikunta ja aktivointi parantavat kissan hyvinvointia. Tässä vinkkejä kissojen aktivoimiseen.

luonto
Kissa
Kissat_burmillaAnne Savin / Yle

Kissat tarvitsevat virikkeitä siinä missä muut eläimet. Virikkeet kehittävät kissojen oppimista, kuntoa, mielialaa sekä käyttäytymistä.

Tylsistyminen ja tekemisen puute näkyy kissoissa epätoivottuna käyttäytymisenä.

– Kissa on stressiherkkä eläin ja stressistä voi tulla oireita. Tämä näkyy esimerkiksi aggressiivisuutena omistajia tai muita eläimiä kohtaan. Se voi näkyä myös häiriökäytöksenä, esimerkiksi siten, että kissa vetää yöllä rallia asunnossa. Stressi voi näkyä myös passivoitumisena, klinikkaeläinhoitaja Kaisa-Inkeri Silonsaari kertoo.

Rakenna kotiympäristöstäsi savanni

Liikunnan tarve on etenkin kastroitujen ja steriloitujen sisäkissojen kohdalla tärkeää, koska leikatut kissat lihovat helposti ja ylipaino aiheuttaa sairauksia.

– Vaatii omistajan panostusta, että leluja ja ruokaa voi heitellä. Kissa tykkää saalistaa kuivaruokaansa ja ruokaa voi piilottaa asuntoon. Näin kissalla voi mennä montakin tuntia ruoan hakuun, kun vertaa siihen, että se olisi kipossa ja kissa syö sen muutamassa minuutissa.

Kissa liikkuu ympäristössään monilla tavoin ja etsii korkeita paikkoja, joista pystyy tarkkailemaan tilanteita. Pienilläkin muutoksilla kodissa kissan elinympäristöä saa parannettua.

Kissat tuijottavat kakkua
Mari Siltanen / Yle

– Itse olen tehnyt hyllyjä oviaukkojen yläpuolelle, joihin pääsee hyppäämään hyllyn tai kiipeilytelineen päältä. Niistä syntyy polkuja seiniä pitkin.

Monet kissat pitävät esimerkiksi lasitetuista parvekkeista. Esimerkiksi verhoja avaamalla kissa saa tarkkailtavaa.

– Jos on kerrostaloasunto, jossa kissaa ei voi päästää ulos, on lasitettu parveke myös hirmu kiva. Äänet ovat kissalle tärkeä juttu kanssa. Myös ikkunan avaaminen voi olla kissalle hurjan mukavaa, jos on muuten vain kodin äänien ympäröimänä.

Opeta kissallesi temppuja

Temppujen opettaminen on kissalle aivojumppaa. Kissoille on hyvä antaa mieluinen palkinto, esimerkiksi herkku tai kehuja temppujen onnistuessa.

Temput lähentävät myös omistajan ja kissan välisiä suhteita. Kun kissa on tottunut omistajaan ja omistajan kosketukseen, se myös helpottaa kanssakäymistä sellaisissa tilanteissa, joissa kissaa pitää auttaa.

– Koulutuksen avulla kissat sietävät enemmän sitä, että ollaan omistajan kanssa tekemisissä. Minulla on esimerkiksi neljä kissaa ja olen valmentanut niitä askel askeleelta herkkupaloilla tilanteeseen jossa kissalle on annettava tabletti. Tempuilla ja leikeillä pystyy selvittämään kissan sietorajat askel askeleelta.

Leiki kissasi kanssa

Kissoille on valmistettu paljon leluja. Hyvät lelut ovat sellaisia, joihin kissa saa purettua raivoaan ja energiaansa. Useat kissat kiinnostuvat esimerkiksi huiskaleluista ja herkkuesineistä, jonka sisälle on piilotettu herkkuja.

– On paljon leluja, mitkä vaativat kissan ja omistajan yhteistyötä. Sitten on myös kissan aktivointileluja, jotka kannustavat kissaa itsenäisesti aktiivisempaan eloon, Silonsaari kertoo.

Kuvan etualalla valkoinen kissa makoilee ja katsoo suoraan kameraan.
Juha Kemppainen / Yle

Osa kissa löytää leikkikumppanin kanssatovereistaan.

– Moni kissa tykkää leikkiä lajitoverinsa kanssa. Siinäkin on huomioitava, että jos on aikuinen kissa ja tulee uusi kissa taloon, niin kemiat eivät välttämättä kohtaa. Kissat tykkäävät erilaisista leikeistä ja kanssakäyminen voi olla erilaista. Kissa pitää totuttaa ja omistajan kannattaa puntaroida sitä, mitä kissa haluaa ja mitä ei halua tehdä.

Silonsaari muistuttaa, että riippuu kuitenkin kissasta haluaako se oppia uusia asioita. Tärkeintä on, että sekä kouluttajalla että kissalla on hauskaa. Kissalle pitää antaa oikeus poistua, kun leikkiminen ei enää kiinnosta.

Kissaa kannattaa totutella ympäristöön

Kissojen ulkoiluttaminen edellyttää, että eläimet on kytkettyinä ja valvottuja taajamassa. Valjaat voivat saada kissan hölmistymään. Onneksi ulkoiluttamista voi harjoitella.

– Kissan kanssa pystyy lenkkeilemään ja osa nauttii siitä suunnattomasti, mutta ulkoilutusta pitää opetella kissan tahtiin.

Osa kissoista saattaa olla arkoja vieraita eläimiä ja ihmisiä kohtaan. Valjaisiin voi totutella esimerkiksi harjoittelemalla sellaisissa ympäristöissä, joissa ei ole häiriötekijöitä. Harjoittelua kannattaa tehdä esimerkiksi kotona ennen kuin vie kissan ulkoympäristöön.

– Koiranpennuille on pentukerhoja, joissa koiranpentuja totutellaan uusiin asioihin. Kissanpennuille tämänlainen olisi teoriassa tosi hyvä juttu kanssa. Etenkin vanhoille kissoille uudet kissat voivat olla järkytys. Jos on pentuaikana tavannut paljon muita kissoja, niin kissa sulattaa tämän helpommin kuin aikuisiällä.

Lue seuraavaksi