Ministeriöt jättivät selvityksensä: Itsehallintoalueille ollaan valmiita luovuttamaan vain murusia vallasta

Hallintoasiantuntijat pettyivät ministeriöiden vähäiseen tahtoon luovuttaa valtaa ja uudistaa rakenteita maakuntien itsehallintouudistuksessa.

Kotimaa
Kauniaisten vaakuna.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Julkisen hallinnon asiantuntijat ovat pettyneitä ministeriöiden nihkeään tahtoon uudistaa rakenteita ja valtasuhteita valmisteltavassa maakuntien itsehallintouudistuksessa.

– Ministeriöt ovat valmiita muuttamaan lakeja ja antamaan tehtäviä, mutta haluavat valvoa ja koordinoida toimintaa, kuten tähänkin asti. Niin on ollut asianlaita aikanaan lääninhallitusten kanssa ja samoin nyt avien ja elyjen aikana, sanoo vuosikymmenten päällikköuran valtion hallinnossa tehnyt varatuomari, entinen sisäministeriön ylijohtaja Juhani Nummela.

Ministeriöiden näkemykset tulivat ilmi niiden laatimista tuoreista selvityksistä, joissa ne ottivat kantaa tehtävien uusjakoon. Uudistuksen yhtenä päätavoitteena on miljardien säästöt.

– Ministeriöiden vastauksiin ei sisälly sellaisia suuria hallinnon uudistamisen ajatuksia, joita nyt tarvittaisiin. Samat tehtävät vain siirtyvät uuden katon alle samanlaisina kuin ne ovat nyt. Ei siitä mitään säästöjä koidu, huomauttaa julkisjohtamisen professori Timo Aarrevaara Lapin yliopistosta.

Nummela näkee tuttuja piirteitä nyt valmisteltavan alueuudistuksen piirrustuksissa.

– Minulle syntyy mielikuva, että lääninhallinto tulee uudelleen. Tosin paljon tiheämmällä aluejaolla (kuin aikanaan läänijako) ja valtuusto vain korvaisi päätöksentekijänä maaherran, Nummela sanoo.

– Uudistus on sillä tavalla varmaan hyödyllinen, että avien, elyjen ja maakuntaliittojen sekasotku poistuisi, Nummela näkee.

Nummela kummastelee uudistuksen markkinointia leimallisesti maakuntien "itsehallintona". Todellista itsehallintovaltaa niille näyttäisi jäävän niukasti.

– Ministeriöiden jättämien lausuntojen perusteella sana "itsehallinto" on minusta liioittelua. Lakien sitomaa valtaa jäisi maakuntiin, mutta itsehallinnolle olennaisinta, yleistä alueellista toimivaltaa ei näyttäisi tulevan, Nummela korostaa.

Selvitysmies Lauri Tarasti linjaa parhaillaan tehtävien siirtoa perustettaville itsehallintoalueille. Tarasti hyödyntää ministeriöiden selvityksiä laatiessaan ehdotusta hallituksen linjaukseksi itsehallintouudistuksessa. Hallituksen on määrä tehdä tarvittavat päätökset Tarastin ehdotuksen pohjalta tammikuun lopulla.