1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tarkastaja ei suosittele hintatauluja näyteikkunoihin – "Hinnan etsiminen voi olla ylivoimaisen vaikeaa"

Lain edellyttämät hinnat komeilevat kainuulaisissa näyteikkunoissa hyvin. Puutteita on autokoulujen, parturikampaamojen ja valokuvaliikkeiden ikkunoissa.

Kuva: Laura Tolonen / Yle

Kainuulaiset yritykset ilmoittavat yleensä tunnollisesti tuotteiden hinnat ja palveluiden hinnastot näyteikkunoissaan. Lain mukaan hintojen tai hinnastojen tulee olla selkeästi esillä näyteikkunassa, mikäli sellainen on. Esimerkiksi parturiliikkeiden ja autokoulujen tulee ilmoittaa yleisimmät hintansa jo näyteikkunassa.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston tarkastaja Tuija Karppinen antaa kainuulaisyrityksille kiitosta – erityisesti tuotteiden hintamerkinnät ovat yleensä esillä. Muutama vuosi sitten palveluhinnastoissa on ollut puutteita nykyistä enemmän, mutta nyt niiden kanssa on petrattu. Silloin tällöin kuitenkin puutteisiinkin törmää.

– Puutteita on ollut aloilla, joissa annettavat palvelut voivat olla monimutkaisia, kuten esimerkiksi autokouluissa ja atk-alan huoltopalveluja antavissa liikkeissä. Myös valokuva-alan liikkeissä on ollut puutteita. Niissä vähintäänkin passikuvien hinnat pitäisi ilmoittaa, Karppinen erittelee.

Ikkunassa saattaa olla esimerkiksi monta samannäköistä kynttilänjalkaa, etsipä se hinta siitä taulukosta sitten.

Tuija Karppinen

– Hinnastot on voitu ohjeistuksen tai huomautusten jälkeen laittaa esille, mutta sittemmin liike on ne poistanut näkyviltä.

Hintojen uupuminen voi johtua inhimillisestä unohduksesta esimerkiksi silloin, kun hintoja ollaan vaihtamassa. Joillekin huomautuksia joudutaan lähettelemään useammin kuin toisille.

– Täytyyhän se sanoa, että on myöskin sellaisia, jotka eivät hintoja haluaisi laittaa ja heitä joutuu lähestymään useamman kerran. He ovat usein vanhoja yrittäjiä, jotka tietävät tasan tarkkaan, miten niiden hinnastojen tulisi olla. Ne ovat kuitenkin harvoja tapauksia, Karppinen toteaa.

Tarkastajan mukaan kultasepänliikkeet ovat petranneet hintojen esille laitossa erityisen paljon.

– Kultasepänliikkeillä ovat hinnat esillä hirveän hyvin, kun ajattelee, kuinka paljon sitä tavaraa on näyteikkunassa.

Tarkastaja ei suosittele hintataulukkoja

Nykyään moni yritys suosii näyteikkunassaan hintataulukoita eli esimerkiksi A4-kokoisia listoja ikkunan tuotteiden hinnoista. Hintataulukot ovat asetusten mukaisia, mutta Pohjois-Suomen aluehallintoviraston tarkastaja Tuija Karppinen ei suosittele niiden käyttöä.

Hinnastot on voitu ohjeistuksen tai huomautusten jälkeen laittaa esille, mutta sittemmin liike on ne poistanut näkyviltä.

Tuija Karppinen

– En pidä hintataulukkoja hyvänä ratkaisuna näyteikkunoissa, joissa on paljon tavaraa, koska taulusta tuotteen hinnan etsiminen voi olla ylivoimaisen vaikeaa. Ikkunassa saattaa olla esimerkiksi monta samannäköistä kynttilänjalkaa, etsipä se hinta siitä taulukosta sitten, Karppinen toteaa.

Yrittäjät perustelevat hintataulukkojen käyttöä usein esteettisyydellä. Karppinen kehottaa vilkaisemaan ikkunaa ulkoa kuluttajan näkökulmasta ja miettimään, ovatko hinnat selkeästi esillä. Yksinkertaisempiin näyteikkunoihin hintataulukkokin sopii.

– Esimerkiksi mallinuken viereen hintataulukko sopii erityisesti, jos siinä on lueteltu selkeästi nuken päällä olevat vaatteet.