1. yle.fi
  2. Uutiset

Kotitalouksien muovijätteen keräyspisteet pahasti myöhässä

Muovijätteen keräys on osa uudistusta, jossa vastuu pakkausjätteen kierrätyksestä siirtyy kunnilta pakkausten tuottajille.Tehtävä on osoittautunut arvioitua vaikeammaksi.

Kotimaan uutiset
Muovipakkausten keräysastiaa tyhjennetään Kuopiossa.
Jätekukko / Virve Hartikainen

Vuoden alusta alkanut kotitalouksien muovipakkausten kierrätyspisteiden pystytys on pahasti aikataulusta jäljessä. Kierrätyspisteiden rakentaminen pääsee täyteen vauhtiin vasta kevään aikana.

Suomen Uusiomuovi antoi keväällä 2014, yhdessä muiden pakkausalan tuottajayhteisöjen kanssa, keräyspisteverkoston järjestämisen Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n tehtäväksi.

Rinki Oy on teollisuuden ja kaupan perustama ja omistama palveluyhtiö, jonka tehtävänä on rakentaa kierrätyspisteitä. Tehtävä on osoittautunut arvioitua vaikeammaksi.

Alkuvuodesta pääkaupunkiseudulla saadaan auki vajaat 40 muovinkeräyspistettä, kesään mennessä koko maassa pisteitä pitäsi olla 500. Pisteessä kaikki muovi laitetaan samaan astiaan, muovi lajitellaan ja puhdistetaan Riihimäellä Ekokemillä.

Uusiomuovirakeet voidaan käyttää uudelleen kaikkialla muualla paitsi elintarvikepakkauksissa.

– Mikään säädös ei vaadi tai edellytä, että kuluttajan pitää tyhjät muovipakkaukset kiikuttaa keräyspisteisiin. Se on kuluttajan valinta, haluaako valita ympäristön kannalta kestävämmän tavan, Suomen Uusiomuovi Oy:n toimitusjohtaja Vesa Soini sanoo.

Muovin voi jatkossakin laittaa sekajätteeseen, joka päätyy poltettavaksi ja energiaksi. Muovijätteen keräys on osa uudistusta, jossa vastuu pakkausjätteen kierrätyksestä siirtyy kunnilta pakkausten tuottajille.

Lue seuraavaksi