1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilotulitusesityksen luominen on pyroteknikolle kuin "musiikin tekemistä"

Uusivuosi on ilotulitusesitysten kulta-aikaa. Esitysten puikoissa operoivat pyroteknikot, jotka ovat nykyisin työllistettyjä lähes ympäri vuoden. Pyroteknikon on oltava samaan aikaan räjähde-ekspertti sekä taiteellinen johtaja.

Kotimaan uutiset
Suomen Ilotulitus Oy:n pyroteknikko Jori Nousiainen.
Esa Huuhko / Yle

Uusivuosi on pyroteknikoille luonnollisesti vuoden kiireisintä aikaa, kun kaupunkien ja kuntien ilmatilat värjätään alkavan vuoden kunniaksi. 20 vuotta pyroteknikon töitä tehneen Jori Nousiaisen mukaan ilotulituksia järjestetään nykyisin yhä useammin muulloinkin.

Etenkin länsisuomalaisten suosiman veden, tulen ja valon juhlan yleistyminen on tietänyt lisäkeikkaa pyroteknikoille.

Yksityistilaisuuksiin on nykyisin ihan hirveästi kysyntää.

Jori Nousiainen

– Venetsialaiset ovat syksyisin alkaneet leviämään ympäri Suomea. Yksityistilaisuuksiinkin on nykyisin ihan hirveästi kysyntää, Nousiainen kertoo.

Yleisin ilotulitettava yksityistilaisuus on häät. Monet häät nähneellä Nousiaisella on resepeti onnelliseen avioliittoon.

– Ihan vinkkinä, kannattaa etsiä ensin hyvä pyoteknikko ennen sitä vaimoa.

Taiteellista työtä

Massiivisten ilotulitusten järjestäminen on ammattilaisten touhua.

Jori Nousiainen on ammatiltaan panostaja, joka työskentelee keikkatyöläisenä ilotulitusyritykselle. Hänen koulutus ei siis ole kovinkaan taidepainotteinen, mutta taiteellista silmää pyroteknikon työ kuitenkin vaatii.

– On se aina eduksi. Joutuu kuitenkin päättämään, että nyt tuohon tulee keltaista ja tuohon voisi tulla violettia. Ei ole mitään tiettyä järjestystä, jossa tulitteet pitäisi ampua. Tämä on vähän kuin tekisi musiikkia.

Tämä on vähän kuin tekisi musiikkia.

Jori Nousiainen

Ilotulitusesityksen kruunaa finaali, johon ladataan kaikista eniten paukkuja.

– Se pitää olla sellainen, että porukka tajuaa esityksen loppuneeksi. Ymmärtävät, että enempää ei enää voi tulla, Nousiainen sanoo.

Lue seuraavaksi