1. yle.fi
  2. Uutiset

Villitys lopahti? Tuhannet aurinkopaneelit odottavat vuokraajaansa Helsingissä

Helenin Kivikon aurinkovoimalan ennakkomarkkinointi alkoi toukokuussa ja heti alkuun siitä varattiin runsaat 1 000 aurinkopaneelia. Sittemmin myynti on hiipunut ja paneeleja menee nyt vuokralle vain muutamia päivässä. Tarjolla olisi vielä lähes 2 000 paneelia.

Kotimaan uutiset
Suvilahden sähköaseman katolla on 1200 aurinkopaneelia. Kivikon hiihtohallin katolle niitä asennetaan liki 3000.
Suvilahden sähköaseman katolla on 1200 aurinkopaneelia. Kivikon hiihtohallin katolle niitä asennetaan liki 3000. Petteri Juuti / Yle

Kivikon aurinkopaneelien vuokraus takkuaa. Helsingin energiayhtiö Helen asentaa parhaillaan hiihtohallin katolle liki 3 000 paneelia, joita vuokrataan sähköyhtiön asiakkaille.

Voimalan ennakkomarkkinointi alkoi toukokuussa ja heti alkuun siitä varattiin runsaat 1 000 aurinkopaneelia. Sittemmin myynti on hiipunut ja nyt paneeleja menee vuokralle vain muutamia päivässä. Tarjolla olisi vielä lähes 2 000 paneelia.

Helenin projektinjohtaja Atte Kallio ei osaa kertoa tarkkaa syytä myynnin hiljenemiseen.

– En tiedä, onko se talvi vai mikä, mutta eivät ole tosiaan kaikki menneet kaupaksi. Uskotaan, että ne pikku hiljaa siitä menevät. Uskomme siihen, että ihmiset haluavat vaikuttaa. Moni helsinkiläinen haluaa, että kaupungin kaikki energia tuotettaisiin uusiutuvilla lähteillä, Kallio sanoo.

Kallion mukaan moni kaupunkilainen voi olla vielä täysin tietämätön uuden voimalan olemassaolosta.

– Ensimmäiset innokkaimmat ovat löytäneet aurinkopaneelit, mutta uskon että on olemassa iso ihmisjoukko mikä ei ole vielä kuullutkaan tällaisesta. Ison massan mukaan lähtemisessä voi kestääkin vähän aikaa tai sitten he eivät lähde ollenkaan. Katsotaan miten käy.

Aurinkopaneelivillitys kävi kuumana ainakin syksyllä 2014, kun ihmiset intoutuivat vuokraamaan Helenin Suvilahden voimalan paneelit loppuun kolmessa päivässä.

Lisää voimaloita vaan

Kallio sanoo, että tämänhetkinen tilanne ei vaikuta Kivikon eikä tulevien Helenin aurinkovoimalahankkeiden etenemiseen. Helen on suunnitellut rakentavansa Kivikon jälkeen vielä ainakin yhden aurinkovoimalan.

– Kyllä voimaloita nähdään vielä. Meillä on myös vireillä viisi voimalahanketta, joista ei voida vielä kertoa julkisuuteen.

Onko Kivikon voimalan kohdalla tehty arviointivirhe, kun paneelit menevät näin hitaasti vuokralle?

– Ei me kovin hyvin arvioitu sitä, että tulisiko tuo 3 000 täyteen, Kallio myöntää.

Hän kertoo, että Kivikosta päätettiin tehdä kuitenkin iso aurinkovoimala lähinnä käytännön syistä.

– Mietimme kyllä Kivikon kohdalla, että minkä kokoinen siitä halutaan tehdä. Kivikon hiihtohallin katolla olivat tukiraudat valmiina paneeleille koko katon kokoiselle alueelle, niin päätimme tehdä katon niitä täyteen. Eikä se maailmanloppu ole, jos sinne jää muutama paneeli myyntiin. On vain hyvä tilanne meille, jos on asiakkaille myytävää.

Lue seuraavaksi