1. yle.fi
  2. Uutiset

Alkoholitutkija: Jos lasillisesta tulee krapula, ei kannata ottaa edes sitä

Krapula on merkki siitä, että on juonut itselleen liikaa, sanoo dosentti Peter Eriksson. Toisille se tulee rankan juomisen jälkeen, joillekin jo yhdestä tai kahdesta lasillisesta. Punaviinistä tuleva päänsärky ei kuitenkaan ole ihan sama asia kuin krapula.

Kotimaan uutiset
Punaviiniä viinilasissa.
Sergei Ilnitsky / EPA

Krapula on merkki siitä, että on juonut liikaa, sanoo Helsingin yliopiston dosentti Peter Eriksson. Näin on, vaikka krapula tulisi jo vähälläkin juomisella.

Jos krapula tulee jo yhdestä tai kahdesta juomasta, sitäkään ei kannattaisi ottaa, Eriksson sanoo.

– Suosittelen kyllä, että silloin vaan ei juoda alkoholia. Ei ainakaan sellaista määrää.

Krapulan tulossa on selviä biologisia eroja, eikä kaikkia syitä eri ihmisten erilaisille krapuloille tiedetä. Eriksson kertoo, että osalla suomalaisista vaikuttaa olevan tavallaan erityisherkkyys: heille voi tulla päivien krapula jo yhdestä annoksesta.

Suosittelen kyllä, että silloin vaan ei juoda alkoholia.

Peter Eriksson

– Se voi olla niin kova reaktio, että kun ottaa yhden lasillisen, krapula voi kestää päiviä. Se ei ole suinkaan niin hirveän harvinainen.

Eriksson sanoo, että tästä, ilmeisesti perinnöllisestä ominaisuudesta olisi hyvä saada lisää tutkimustietoa. Hän uskoo, että periytyvä ominaisuus voi liittyä joihinkin sairauksiin, mutta tarkemmin ei vielä tiedetä, mihin.

Monille tulee päänsärkyä myös punaviinistä, jo pienestäkin määrästä. Tämä on kuitenkin eri asia kuin krapula, Eriksson kertoo.

– Noin joka viides nainen saa päänsäryn nimenomaan punaviinistä, miehillä se on harvinaisempaa.

Nakkikioskireissu voi olla fiksu veto

Kebab-annos.
Hanna Lumme / Yle

Krapulaa voi vältellä parhaiten olemalla juomatta, mutta myös syöminen auttaa välttämään pahimmalta krapulalta. Sen takia esimerkiksi yöllinen nakkikioskireissu voi tehdä ihan hyvää.

Se voi olla niin kova reaktio, että kuin ottaa yhden lasillisen, krapula voi kestää päiviä. Se ei ole suinkaan niin hirveän harvinainen.

Peter Eriksson

Syömisen vaikutusta on tutkittu paljon, mutta syömisen ajoitusta ei ole tutkittu, Eriksson sanoo. Hän kuitenkin päättelee, että luultavasti nakkikioskireissusta on eniten hyötyä, kun sinne ymmärtää mennä tarpeeksi aikaisin eikä vasta loppuyöstä, kun alkoholi on jo kilahtanut pahiten päähän.

– Loogisesti kun ajattelen, jos snägärivaiheessa alkoholipitoisuus on jo korkea ja voi olla pahoinvointia, silloin tulee oksennusta.

Ruoka – mikä tahansa ruoka, ei vain epäterveellinen ruoka – estää sen, että veren alkoholipitoisuus ei nouse liian korkeaksi.

Eriksson sanoo, että jos juo nopeasti, veren alkoholipitoisuus voi olla huipussaan vasta neljän tunnin kuluttua. Siksi yöllinenkin ruoka voi auttaa estämään veren alkoholipitoisuuden nousua, jos humalatila on nakkikioskin jonossa edelleen nousussa rankan juomisen jälkeen.

Lue seuraavaksi