1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdelletoista syytteet Suomen suurimmassa tauluväärennysjutussa

Syytettyjen määrä noussee vielä, sillä Helsingin lisäksi lisäksi laajaa taideväärennysvyyhteä setvitään myös Pirkanmaalla.

Kotimaan uutiset
Kuvassa taideväärennöksiä, Ilkka Lammin ja Fernand Légerin teokset.
Taideväärennökset on tehty monien tunnettujen taiteilijoiden teoksista, kuten kuvassa olevien Ilkka Lammin ja Fernand Légerin teoksista.Keskusrikospoliisi

Yksitoista henkilöä saa syytteet Suomen suurimmassa taulujen väärennysvyyhdessä. Syytteitä nostetaan Helsingin käräjäoikeudessa muun muassa törkeistä petoksista, avunannosta ja yllytyksestä törkeään väärennykseen. Syytettyjen määrä noussee vielä myöhemmin.

Väärennettyjä tauluja on poliisitutkinnassa arvioitu kaupatun koko vyyhdessä 15 miljoonan euron arvosta.

Syytekohtia on Helsingin käräoikeudessa käsiteltävässä haarassa yli 80. Lisää syytteitä nostetaan todennäköisesti samoille henkilöille myöhemmin, sillä jutun tutkinta on vielä osin kesken. Osa syytetyistä on toiminut pitkään taidekaupassa.

Syytteitä voidaan nostaa vielä muillekin epäillyille, sillä syyteharkintaa tehdään myös Sisä-Suomen syyttäjänvirastossa. Tämän haaran osalta mahdolliset syytteet käsitellään Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Poliisitutkinnassa epäiltynä on ollut yli 20 henkilöä. Syytetyt ovat esitutkinnassa kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Väärennösten kauppaamisella on syytteen mukaan aiheutettu vahinkoa yksityisille ihmisille, yrityksille, vakuutusyhtiölle ja Vaasan kaupungille.

Taideväärennysjutun laajuuden vuoksi pääkäsittelyn arvoidaan kestävän Helsingin käräjäoikeudessa 1–2 kuukautta.

Lue seuraavaksi