1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Selvisikö syy varusmiehen kuolemaan? Onnettomuustutkintakeskus: Taistelijat ja maalitaulut erottuivat huonosti

Onnettomuustutkintakeskus antoi tänään torstaina puolustusvoimille ilmoituksen onnettomuusuhasta.

Kotimaan uutiset
Syndalenin kartta
Yle

Onnettomuustutkintakeskus on varoittanut onnettomuusriskistä puolustusvoimien harjoituksissa. Hangossa 16.12. varusmiehen kuolemaan johtaneen onnettomuuden tutkinnassa havaittiin, että pimeällä käytävissä ammuntaharjoituksissa taistelijat ja maalitaulut erottuivat huonosti toisistaan katsottaessa valonvahvistimen läpi sivusuunnasta.

Onnettomuustutkintakeskus antoikin tänään torstaina puolustusvoimille ilmoituksen onnettomuusuhasta.

Tutkijat lavastivat puolustusvoimien edustajien kanssa onnettomuustilanteen tiistaina. Koetilanteessa havaittiin, että valonvahvistinta käytettäessä maalilaitteen heijastavan kemikaalin ja taistelijan kypärässä olevan, valoa vahvistavan osan loiste oli hyvin samankaltainen. Heijastimet muistuttivat toisiaan sitä enemmän, mitä sivummalta maalilaitteita ja taistelijoita tarkasteltiin.

Upseerioppilas kuoli ampumaonnettomuudessa Hangon Syndalenissa Merisotakoulun pimeäammuntaharjoituksen yhteydessä kaksi viikkoa sitten.

Harvinainen varoitus

Nyt annettu ilmoitus tehtiin turvallisuustutkintalain perusteella uusien onnettomuuksien estämiseksi siitä huolimatta, että onnettomuuden tutkinta on vielä alkuvaiheessa.

– Nämä ovat kohtuullisen harvinaisia tilanteita, mutta niitä aina silloin tällöin sattuu. Ehkä tunnetuin oli vuodelta 2010, kun Laukaassa sortui maneesi ja ratsastajatyttö kuoli, niin siitä annettiin vastaavanlainen onnettomuusuhkailmoitus, että samanlaisia maneeseja ei pitäisi enää käyttää tai ne pitäisi tarkastaa, viestintäpäällikkö Teuvo Arolainen Onnettomuustutkintakeskuksesta kertoo.

Myös poliisi tutkii onnettomuutta.