1. yle.fi
  2. Uutiset

Loiventava on huono idea – krapularyyppy voi johtaa isompiin ongelmiin

Krapulan tuloa voi lykätä sillä, millä se on tullut. Siten on kuitenkin syntynyt moni alkoholiongelma, huomauttaa dosentti Peter Eriksson.

terveys
Mies pitää tuoppia kädessään
Krapularyypyt voivat olla portti alkoholiongelmaan, sanoo dosentti Peter Eriksson.Jan Hynnä / Yle

Krapulaa saattaa pystyä lykkäämään krapularyypyllä, mutta siihen kierteeseen on helppo jäädä, varoittaa Helsingin yliopiston kansanterveystieteen osaston dosentti Peter Eriksson.

– Krapularyypyllä krapula voi parhaassa tapauksessa siirtyä sillä tavalla, että se menee iltamyöhään, jolloin voi nukkua sen pois.

Hän sanoo, että sen takia krapula on usein portti alkoholiriippuvuuteen etenkin niillä, joilla on alttiutta alkoholismiin.

Krapularyypyn lisäksi toinen tie alkoholismiin voi olla myös se, jos krapulaa ei tule rankasta juomisesta huolimatta. Erikssonin mukaan tutkimusnäyttö viittaisi siihen, että alkoholiriippuvuus kehittyy helposti myös niille, joilla ei tule krapulaa juuri lainkaan.

Krapulan kauheus ei johdu iästä

Krapulan tuloon näyttäisi vaikuttavan perimä ja tottumus. Sen sijaan iän myötä krapula ei välttämättä pahene – tai ainakaan sitä ei ole todistettu aukottomasti.

Eriksson sanoo, että hän ei ole nähnyt tutkimusta, joka suoraan todistaisi iän ja krapulan kauheuden yhteyden. Se tiedetään, että vanhemmiten ihminen kärsii yleensä aiempaa pahemmista krapuloista, mutta se liittynee ainakin osin tottumukseen.

– Se on sietokysymys. Nuorethan juovat aika paljon alkoholia tietyssä bailaamisvaiheessa, jolloin sietokyky nousee.

Lue seuraavaksi