Koulut penäävät ulkomaalaisopiskelijoilta rahaa – "En usko, että tämä on merkittävä tulonlähde"

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut voivat tästä vuodesta lähtien veloittaa lukuvuosimaksuja EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta. Vuodesta 2017 lähtien kouluja velvoitetaan tähän.

Kotimaa
Kampuksen opastekyltti ja parkkipaikka.
Iina Kluukeri / Yle

Lukuvuosimaksujen asettaminen ulkomaalaisopiskelijoille aiheuttaa hakijamäärien laskun. Näin arvioi Centria-ammattikorkeakoulun koulutusjohtaja Pekka Hulkko.

– Olemme hakeneet vertailuja, mitä on tapahtunut esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa. Oletus on, että EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta tulevien opiskellijoiden hakijamäärät putoavat merkittävästi. Se on hyvin todennäköistä myös Suomessa, sanoo Pekka Hulkko.

Centria ei ole vielä päättänyt, ottaako se lukuvuosimaksun käyttöön vuonna 2016 vai vuonna 2017.

– Todennäköisesti 2017 hausta eteenpäin, mutta korostan, että asiaa ei ole päätetty, vaan se on vasta valmistelussa, Pekka Hulkko kertoo.

Opiskelijarakenne muuttuu

Vaikka hakijamäärä todennäköisesti laskee, Centria uskoo säilyttävänsä aloittavien opiskelijoiden määrän ja koulutustarjonnan ennallaan.

– Opiskelijarakennetta tämä ainakin muuttaa. Varmaan joudumme myös miettimään, pystymmekö pitämään samanaikaisesti kaikki kuusi ammattikorkeakoulututkintoon johtavaa englanninkielistä koulutusta, Pekka Hulkko pohtii.

Hulkko näkee lukuvuosimaksut lähinnä rahoituksen lisänä.

– En itse usko missään tapauksessa, että tämä tulee olemaan mikään merkittävä tulonlähde.

Hulkko odottaa, että tulevaisuudessa koulu voi hakea uusia kansainvälistymismuotoja. Erityisesti Centriaa kiinnostaa koulutusviennin edistäminen.