Suomalaisesta villiruoasta povataan uutta menestystuotetta – Kuusamossa on osattu panostaa tuotteistamiseen

Villiruoan puolestapuhuja Maria Planting uskoo suomalaisesta luonnosta löytyvän ruoan menestykseen. Plantingin mukaan moni paikkakunta saisi ottaa oppia Kuusamosta siitä, miten villiruokaan kannattaa satsata.

terveys
Maria Planting
Ensio Karjalainen / Yle

Villiruoan intohimoinen puolestapuhuja Maria Planting hakeutuu Kuusamon lomillaan ravintoloihin, mistä löytyy lähellä tuotettua ruokaa – villiruokaa.

– Tilaan kuusamolaisissa ravintoloissa vain paikallisesti tuotettua ruokaa. Aina, Plantig sanoo ponnekkaasti.

Kuusamolaista tapaa tuotteistaa villiruokaa Maria Planting kehuu suomalaisessa ruokakulttuurissa esimerkilliseksi. Kuusamossa on jo vuosia panostettu muun muassa erilaisin kaupungin tukemin hankkein paikallisen villiruoan tuotteistamiseen aina matkailuvaltiksi saakka.

– Se ammattitaito ja määrätietoisuus, millä Kuusamossa villiruokaa tällä hetkellä tuotteistetaan, tulee olemaan tulevaisuudessa huikeasti nykyistä suurempi matkailuvaltti Kuusamossa. Ja toivottavasti koko Suomessa. Kuusamolaisesta tavasta panostaa villiruokaan saisivat monet muut paikkakunnat ottaa oppia, Planting toteaa.

Puhtautta arvostetaan maailmalla

Vuoden ulkokuusamolaiseksi tänä vuonna valittu helsinkiläinen Planting muistuttaa, että harvassa maailmankolkassa Suomen lisäksi löytyy yhtä puhdasta luontoa kuin esimerkiksi Kuusamosta.

Villiruokainnostus ei ole mitään näpertelyä. Se on ihan oikeasti bisnestä.

Maria Planting

– Tätähän meidän kannattaa viedä maailmalle.

Ravintola- ja kattaustarvikeyritys E. Ahlström Oy:n hallituksen puheenjohtaja Maria Planting näkee suomalaisesta luonnosta tuotetussa ruoassa vakavasti otettavan bisneksen mahdollisuuden.

– Villiruokainnostus ei ole mitään näpertelyä. Se on ihan oikeasti bisnestä. Se luo työpaikkoja ja kehittää aluetta.

Nuoret innostuvat vähitellen

Maria Plantingin uskoa villiruoan tulevaisuuteen vahvistaa nuorten kasvava innostus villiruokaan.

Kaikista hienoimpia juttuja on nähdä kuinka nuoret innostuvat opiskelemaan villiruokaa.

Maria Planting

– Kaikista hienoimpia juttuja on esimerkiksi nähdä kuinka nuoret innostuvat opiskelemaan villiruokaa. Kuusamossa villiyrttikurssit ovat niin täynnä, että kursseille ei mahdu kaikki halukkaat mukaan.

Planting kehottaa villiruokaan panostavia yrittäjiä, esimerkiksi ravintoloitsijoita, opettelemaan paikallisen ruoan tekemisen kunnolla.

– Kuusamostakin löytyy ”kurmeen” lisäksi ”karmeeta.”

– Mutta sekin pitää muistaa, että kaikki mikä kasvaa täällä pohjoisen valoisassa yössä, on myös terveellistä, Planting sanoo.