Liitoskakussa oli karvas sivumaku Nastolassa – moni suri kansanjuhlassa menetettyä itsenäisyyttä

Nastolalaiset hyvästelivät itsenäisen kunnan kansanjuhlassa kakkukahvein. Kakku hupeni hetkessä, mutta yhden äänen enemmistöllä syntynyt liitospäätös jakaa vielä mielipiteitä.

Nastola
Nastolan liitoskakku
Markku Lähdetluoma / Yle

Nastolan kunnantalolla järjestetyssä Viimeistä viedään -päivässä oli väkeä tungokseksi asti.

Kakkukahvien ohella tarjolla oli moninaista ohjelmaa sirkuksesta pikkupelimanneihin. Yleisöä viihdyttivät ammattimuusikkojen ohella muun muassa valtuutetut.

700 hengelle varattu kakkuvaranto hupeni vauhdilla, ja loppuvaiheessa kuusituntista juhlaa pöytään kannettiin jo kääretorttua.

– Ensimmäinen kakku oli syöty jo ennen kuin tarjoilu varsinaisesti pääsi aamulla alkamaankaan, naurahti keittiön puolella itseään kyökkipiiaksi tituleeraava taloussihteeri Terhi Löppönen.

”Muutokseen tottuminen vie hetken aikaa”

Eläkkeelle jäävä kunnanjohtaja Pauli Syyrakki luovutti iltapäivällä kunnan avaimet uuden Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirralle.

– Liitospäätös oli vaikea ja jakaa mielipiteitä, mutta kyllä leveämmillä hartioilla saadaan enemmän aikaan, uskoo yli 20 vuotta Nastolaa kunnanjohtajana luotsannut Syyrakki.

Päätös oli vaikea ja jakaa mielipiteitä, mutta kyllä leveämmillä hartioilla saadaan enemmän aikaan.

Pauli Syyrakki

Vaikka kakku maistui ja ohjelma miellytti, moni kertoi viettävänsä surujuhlaa.

– Olen täällä Nastolan kunnan hautajaisissa. Ensi vuonna olisi tullut 50 vuotta siitä, kun muutin Nastolan kuntaan ja nyt harmittaa ja itkettää. En näe tässä mitään hyvää, meidäthän laitetaan maksamaan Lahden hyppyrimäkiä – sitaateissa, Eila Vainio totesi.

Myös Mirja Jerndahl kertoi olevansa haikealla mielellä.

– Koti- ja syntymäkunta tässä lähtee. Tavallinen kuntalainen ei tiedä, mitä vastaan tulee. Kaksi, kolme vuotta menee varmaan mukavasti, sitten alkaa rymistä, näin epäilen.

Tavallinen kuntalainen ei tiedä, mitä vastaan tulee.

Mirja Jerndahl

Kunnantalon ohella kirkonkylän koululla esiintynyt tangokuningas Aki Samuli ei itsenäisyyden perään haikaillut.

– Muutokseen tottuminen vie hetken aikaa, mutta kyllä siihen tottuu ja juurethan pysyvät edelleen Nastolassa. En ole ollenkaan suru puserossa, oma kuningaskunta tästä vain tuplaantuu yhden yön aikana, Nastolassa syntynyt ja Lahdessakin asunut Samuli hymähteli.