Karjalan Maanpuolustussoittokunta näyttää suuntaa muiden maanpuolustuspiirien soittokunnille

Joensuun ja Outokummun Puhallinorkestereiden soittajista muodostunut Karjalan Maanpuolustussoittokunta on kaikkiaan 50 soittajan vahvuinen orkesteri, joka taipuu tilanteiden mukaan soittamaan eri kokoisilla kokoonpanoilla ryhdikästä puhallinmusiikkia. Soittokunta valittiin hiljattain myös valtakunnalliseksi pilotiksi luomaan pohjaa kuuden muun maanpuolustuspiirin soittajille.

maanpuolustus
Kapellimestari ja puhallinsoittaja Suomen valtiolipun edessä.
Siru Päivinen / Yle

Reilu kuukausi sitten Pohjois-Karjalasta oli puhallinmuusikkoja Maanpuolustussoittokuntien neuvottelupäivillä Parolassa. Kävi ilmi, että käynnistymässä on maanpuolustussoittokuntia koskeva projekti, johon haettiin pilotteja kokemusten saamiseksi.

– Vuoden 2019 alusta on tarkoitus, että kaikissa Suomen seitsemässä maanpuolustuspiireissä on oma maanpuolustussoittokunta. Meidät valittiin pilottina suunnittelemaan toimintaa, vuosi 2016 suunnitellaan nyt tätä hieman ja vuoden 2017 alusta olemme sitten virallisesti pilotointisoittokunta. Testaamme miten tämä yhteistoiminta sujuu muun muassa Puolustusvoimien kanssa, Kari Kalinen kertoo.

Karjalan sotilassoittokunnan lakkauttamisen jälkeen meni mietintään, kuinka tänne jatkossa saadaan sotilasmusiikkia silloin kun sitä tarvitaan.

Mika Hirvonen

– Me olemme tavallaan syntyneet vaalimaan Karjalan jääkäripataljoonan perinteitä, siitä oikeastaan lähti tämä perinnesoittokunta-ajatus liikkeelle. Karjalan sotilassoittokunnan lakkauttamisen jälkeen meni mietintään, kuinka tänne jatkossa saadaan sotilasmusiikkia silloin kun sitä tarvitaan, kertoo soittokunnan kapellimestari Mika Hirvonen.

Tarpeesta syntynyt toiminta on saanut riveihinsä soittajia sekä Joensuun että Outokummun puhallinorkestereista. Joulun alla Karjalan maanpuolustussoittokunta konsertoi yleisölle Sibeliuksen hengessä, vuodenvaihteessa puolestaan ryhditettiin aluetoimiston vahdinvaihtoa, kun eversti Jouni Mattila siirtyi reserviin ja eversti Asko Valta otti päällikön tehtävän vastuulleen.

– On monia sidosryhmiä, jotka toivovat tilaisuuksiinsa puhallinmusiikkia, ja nimenomaan sotilasmusiikkia. Me lähdemme liikkeelle sovitun kokoisella orkesterilla aina tilaisuuden luonteen mukaan. Yhtenä tavoitteenamme on tarjota tätä musiikkia pari kertaa vuodessa myös suoraan yleisökonserttien muodossa, Kari Kalinen kertoo.