1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ruotsista Tornioon tulevien turvapaikanhakijoiden määrä romahti

Tornion järjestelykeskukseen on tullut viikon sisällä Ruotsin puolelta vain joitakin turvapaikanhakijoita. Vielä joulukuun puolivälissä heitä saattoi tulla useita kymmeniä päivässä.

Kotimaan uutiset
Turvapaikanhakijoita Suonenjoella
Yle

Tornion järjestelykeskukseen tuodaan myös kaikki Lappiin Venäjältä tulleet turvapaikanhakijat, ja heidän määränsä on viikon aikana ollut Ruotsista tulleita suurempi.

Tällä viikolla Ruotsin rajan yli on tullut Tornioon yhteensä vain kuusi turvapaikanhakijaa. Sen sijaan Venäjän rajan yli Sallaan ja Raja-Jooseppiin oli keskiviikkoon mennessä tullut yhteensä 36 turvapaikanhakijaa. Näin siitäkin huolimatta, että Venäjän rajalla kiellettiin viime viikolla polkupyörällä ylittäminen.

Viikon sisällä, joulupäivästä uudenvuoden aattoon, Tornion järjestelykeskukseen on tullut Ruotsista yhteensä 36 turvapaikanhakijaa. Esimerkiksi keskiviikkona 30. joulukuuta Ruotsin rajan yli tuli neljä ja Venäjältä 26 turvapaikkaa hakevaa.

Onko muutos väliainen?

Järjestelykeskuksen päällikkö Arvo Mäntykenttä antaa luvut, mutta ei lähde ennustamaan, kertovatko ne lopullisesta muutoksesta turvapaikanhakijavirroissa.

– Tähän on vaikea sanoa syytä, Mäntykenttä sanoo.

Tornion järjestelykeskuksessa ei ole kuitenkaan pyöritelty peukaloita. Keskuksessa on tehty turvapaikkakuulusteluita muun muassa Kemijärvellä ja Oulussa asuville turvapaikanhakijoille.

Lue seuraavaksi