Bangladesh tuomitsi kaksi ihmistä kuolemaan ateistibloggaajan murhasta

Tuomitut olivat murhanneet aktivistin viidakkoveitsillä vuonna 2013. Tänä vuonna neljä bloggaajaa ja kustantaja on murhattu raa'asti.

Ulkomaat
Bangladeshin poliisi toi syytettyjä oikeuteen 31. joulukuuta Dhakassa.
Bangladeshin poliisi toi syytettyjä oikeuteen 31. joulukuuta Dhakassa.Munir uz Zaman / AFP

Bangladeshilainen oikeusistuin tuomitsi torstaina kaksi entistä opiskelijaa kuolemaan vuonna 2013 tehdystä ateistibloggaajan murhasta. Useita ateistiaktivisteja viime vuosina murhanneet islamistit eivät ole aiemmin saaneet tuomioita.

Kuolemaantuomittujen lisäksi oikeus tuomitsi kuusi ihmistä vankeusrangaistuksiin. Islamistinen saarnamies sai viiden vuoden vankeustuomion murhiin yllyttämisestä. Toinen kuolemaantuomituista on pakosalla, ja hänet tuomittiin poissaolevana.

Viidakkoveitsin aseistautuneet murhaajat hakkasivat bloggaaja Ahmed Rajib Haiderin kuoliaaksi vuonna 2013. Hän oli vaatinut maan suurimman islamistipuolueen johtajia vastuuseen sotarikoksista, joita heitä syytetään tehneen Bangladeshin itsenäistymissodan aikana vuonna 1971.

Joitain johtajia onkin tuomittu tänä vuonna kuolemaan sotarikoksista oikeudenkäynneissä, joita ihmisoikeusjärjestöt ovat pitäneet poliittisina. Tuomiot aiheuttivat rajuja väkivaltaisuuksia, joissa kuoli jopa 500 ihmistä.

Tänä vuonna neljä bloggaajaa on murhattu raa'asti. Lokakuussa kustantaja kuoli, kun kahteen kirjakustantamoon iskettiin. Poliisin mukaan murhien takana on islamistiryhmä Ansarullah Bangla Team (ABT), joka on kielletty.

Lähteet: Reuters, AFP, AP