1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Vanhusten yksinäisyyttä vähentävä keksintö toi sairaanhoitajaopiskelijalle kuningatar Silvian palkinnon

Queen Silvia Nursing Award -stipendin saajana Elias Kalliota odottaa 6 000 euron arvoinen rahapalkinto ja yksilöllisesti räätälöitävä puolen vuoden harjoittelujakso vanhustyön parissa. Tuomariston mukaan Kallion idea on loppuun asti harkittu ja siinä on kaupallista potentiaalia.

terveys
Elias Kallio
Elias Kallio

Tamperelainen sairaanhoitajaopiskelija Elias Kallio on valittu vuoden 2015 Queen Silvia Nursing Award -stipendiaatiksi. Toista kertaa Suomessa jaettava palkinto myönnetään sairaanhoitajaopiskelijalle tuoreesta vanhustenhoidon kehittämiseen liittyvästä ideasta.

Kallio on suunnitellut nettisivuston ikäihmisten yksinäisyyden vähentämiseksi.

– Sivustolle on tarkoitus listata kaikki Tampereen hoivakodit ja kolmannen sektorin tahot, jotka tarjoavat vanhuksille virikkeitä. Myös vapaaehtoistyöntekijät ja henkilökohtaiset avustajat saavat sivustolle oman palstansa. Siellä he voivat ilmoittaa olevansa käytettävissä esimerkiksi avustajaksi kauppareissua tai kävelylenkkiä varten, Kallio kertoo.

Sivustolle voivat laittaa ilmoituksiaan myös hoivakotien työntekijät, kotona asuvat vanhukset ja heidän omaisensa.

Omakin pappa tarvitsee tekemistä

Yhtenä pontimena sivuston kehittämiseen oli Kallion 94-vuotiaan papan elämäntilanne.

– Hoitokotiin muuttamisen jälkeen virikkeellisyys vähentyi. Pappani oma poika, eli isäni, asuu kaukana usean sadan kilometrin päässä eikä pääse joka viikonloppu tapaamaan pappaa. Mietin voisinko tehdä sellaisen sivuston, jonka avulla isä pystyisi tarjoamaan papalle virikkeitä kotoa käsin.

Kallio uskoo ikäihmisten löytävän palvelun äärelle, koska netinkäyttö on tuttua yhä useammalle vanhukselle. Hän muistuttaa, että myös omaiset ja hoitokotien työntekijät voivat perehdyttää vanhuksia sivuston käyttöön.

Stipendituomariston mukaan Kallion idea on loppuun saakka mietitty ja sillä on kaupallista potentiaalia. Sivusto on tarkoitus luoda yhteistyössä Tampereen ammatikorkeakoulun hoitotyön, tietojenkäsittelyn ja liiketalouden opiskelijoiden kanssa.

– Kun pääsemme loman jälkeen takaisin koulunpenkille, laitetaan seuraava vaihde silmään, Kallio sanoo.

Luvassa rahapalkinto ja harjoittelujakso

Kempeleestä kotoisin oleva 23-vuotias Kallio valmistuu sairaanhoitajaksi keväällä 2016 ja suunnittelee jatkavansa opintojaan yliopistossa.

Jo yläasteen lopulla Kallio tiesi tahtovansa ammatin, jossa yksikään päivä ei olisi samanlainen. Sairaanhoitajaopintoihin Kallion tie vei kuitenkin mutkan kautta.

– Ovet hoitotyöopintoihin aukenivat vasta toisella kerralla, joten menin ensin opiskelemaan liiketaloutta. Tuli kuitenkin selväksi, ettei se ole minun juttuni, Kallio toteaa.

Queen Silvia Nursing Award –stipendiaattina Kalliota odottaa 6 000 euron arvoinen rahapalkinto ja yksilöllisesti räätälöitävä puolen vuoden harjoittelujakso vanhustenhoidon ja vanhuspalveluiden parissa. Kallio iloitsee siitä, että harjoittelu antaa mahdollisuuden tarkastella hoitotyön kehittämistä monista eri näkökulmista.

– Uskon, että se on tulevaisuutta ajattelen todella rikastuttava kokemus. Hoitotyö kehittyy jatkuvasti ja tällainen kliinisen hoitotyön ulkopuolelta tuleva kokemus on varmasti arvokas, Kallio sanoo.

Lue seuraavaksi