Pariisi epätavallisen hiljainen uutenavuotena

Pariisin uudenvuoden juhlallisuudet ovat tänä vuonna maltillisia. Uudenvuoden ilotulitus ja juhlakonsertti on peruttu ja Riemukaaren perinteinen valoshow esitetään tavallista lyhyempänä. Tunnelma kaupungissa oli aattoiltana hiljainen.

Yle maailmalla
Pariisi
Champs-Élysées-kadulla oli jonkin verran ihmisiä liikkeellä, mutta kaupungissa oli kuitenkin tavallista uuttavuotta hiljaisempaa.Juha Nurminen

Pariisin perinteinen juhlakatu eli Avenue des Champs-Elysées on tänä uudenvuodenaattona tavanomaista rauhallisempi. Alkuillasta metrot kulkivat puolityhjinä ja Riemukaaren lähistöllä seisoskeli joitain satoja turisteja.

– Minua ei pelota, vaikka olen muslimi. Halusimme tulla ystävieni kanssa perinteiseen tapaan tänne Champs-Elysées’lle, sanoi egyptiläinen Havy.

– Menetin yhden tuttavani terassi-iskuissa, mutta elämän on jatkuttava, kertoi puolestaan keskustaan juhlimaan saapunut pariisilainen Abouel.

Virallisia uudenvuoden juhlallisuuksia on terroriuhan takia rajoitettu. Riemukaaren perinteinen valoshow esitetään tavallista lyhyempänä ja sen perään suunnitellut ilotulitukset ja konsertit on tänä vuonna peruttu.

Uudenvuodenaatto on kuitenkin suurin viranomaisten sallima joukkokokoontuminen sitten Pariisin marraskuisten terrori-iskujen. Turvatoimet ovatkin sen mukaiset: Pelkästään pääkaupungin kaduilla partioi 11 000 poliisia, koko Ranskassa heitä on lähes 60 000.

Pariisin pormestari Anne Hidalgo on myös vedonnut kaupunkilaisiin, jotta nämä viettäisivät uutta vuotta maltillisesti ja valppaasti.

Uuden vuoden illallisen saa Champs-Elysées’n varrella alehintaan

Maltillisuus on kuitenkin heijastunut myös turistien rahankäyttöön. Pariisin uutena vuotena yleensä täyteen varatut ravintolat ja hotellit ovat nyt puolityhjiä. Osa Champs-Elysées’n ravintoloista tarjosi uuden vuoden illallismenuuta alennettuun hintaan, turistien houkuttelemiseksi.

Jonot olivatkin uudenvuodenaattona pitkiä lähinnä pariisilaisissa herkkukaupoissa. Suurin osa pariisilaisista kun aikoi juhlistaa vuoden vaihtumista kotonaan perheen, ystävien ja hyvän ruuan ympäröimänä.

– Minua ei todellakaan kiinnosta suuressa ihmisjoukossa seisoskelu, kaiken tapahtuneen jälkeen, pariisilainen Marie sanoi.

– Joku typerys saa kuitenkin päähänsä pilailla paukkupommeilla. En halua itselleni sydänkohtausta, totesi puolestaan Jacques-niminen herrasmies.

Samaa mieltä pariisilaiset olivat siitä, että vuosi 2016 saisi olla huomattavasti edeltäjäänsä rauhallisempi.