1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kim Jong-un vannoi nostavansa pohjoiskorealaisten elintasoa

Kim sanoi uudenvuodenpuheessaan, että Pohjois-Korean pitää parantaa taloutensa tehokkuutta ja tuottavuutta. Lisäksi Kim sanoi olevansa valmis sotaan ulkopuolisten provosoidessa.

Kim Jong-un Kuva: AFP

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un sanoi perjantaina pitämässään uudenvuodenpuheessa, että kansan elintason parantaminen on hänen tärkein tavoitteensa.

Kim käsitteli puoli tuntia kestäneessä televisiopuheessaan muun muassa Pohjois-Korean taloudellista kehitystä ja suhteita Etelä-Koreaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan puhe vaikutti ennalta nauhoitetulta.

– Korean työväenpuolue asettaa etusijalle miljoonien muiden kansallisten tehtävien joukosta kansan elintason parantamisen. Meidän täytyy saada aikaiseksi täyskäännös taloudellisessa kehityksessä, Kim sanoi.

Käytännön linjaukset puuttuivat

Hän painotti, että useiden talouden alojen tehokkuutta ja tuottavuutta pitää parantaa. Esimerkeiksi hän nosti ainakin energia-alan, maatalouden ja kalatalouden.

Kim on esittänyt samanlaisia vaatimuksia kolmessa aiemmassakin uudenvuodenpuheessaan. Tälläkään kertaa hän ei esittänyt käytönnön ohjeita siitä, kuinka asetetut taloudelliset tavoitteet saavutettaisiin.

Pohjois-Korea ei julkaise virallisia tietoja taloutensa kehityksestä. Etelä-Korean keskuspankki on arvioinut, että Pohjois-Korean talous kasvoi yhden prosentin vuonna 2014.

Ydinaseista ei mainintaa

Kim totesi puheessaan myös olevansa valmis sotaan, jos ulkopuoliset tahot provosoivat Pohjois-Koreaa. Hän ei kuitenkaan puhunut maan ydinaseohjelmasta, mutta mainitsi tarpeen kehittää "monipuolisia" sotilaallisia iskuja.

Lisäksi Kim syytti Etelä-Koreaa maiden välisistä ongelmista. Hänen mukaansa varsinkin Etelä-Korean sotaharjoituksilla Yhdysvaltojen kanssa on provosoiva vaikutus.

– Etelä-Korea on tehnyt yksipuolisen esityksen yhdistymisestä ja lisännyt epäluottamusta ja konfliktia välillämme.

Analyytikot seuraavat tarkkaan Kim Jong-unin puheita löytääkseen niistä mahdollisia vihjeitä maan politiikan muutoksista.