1. yle.fi
  2. Uutiset

Delhi määräsi yli miljoona autoa pois liikenteestä ilmanlaadun parantamiseksi

Kokeilu kestää aluksi kaksi viikkoa. Autoilijat voivat helposti kiertää rekisterinumeroihin perustuvaa rajoitusta hankkimalla väärennetyt rekisterikilvet.

Ulkomaat
Päivittäisliikennettä Delhissä 15. lokakuuta 2015.
Päivittäisliikennettä Delhissä 15. lokakuuta 2015.Roberto Schmidt / AFP

Intian pääkaupunki Delhi alkoi perjantaina rajoittaa teillä liikkuvien yksityisautojen määrää vähentääkseen kaupunkia piinaavia ilmansaasteita.

Tammikuun 1. päivästä alkaen yksityiset autot saavat olla liikenteessä vain vuoropäivin sen perusteella, että loppuvatko niiden rekisterinumerot parilliseen vai parittomaan numeroon. Rajoitus ei koske sunnuntaipäiviä.

Säännössä on myös poikkeuksia. Se ei koske esimerkiksi yksin ajavia naisia, kärkipoliitikkoja, tiettyjä viranomaisia sekä moottoripyöriä ja skoottereita.

Yli miljoona autoa pois kaduilta

Kaksi viikkoa kestävä kokeilu koskee päivittäin yli miljoonaa autoa, kertoo uutistoimisto AFP. Uutta sääntöä rikkovat autoilijat voivat saada 2 000 rupian eli noin 28 euron sakot.

– Liikenne näyttää hiljaisemmalta tänään kuin useimpina päivinä. En tiedä johtuuko se uudesta säännöstä vai siitä, että ihmiset juhlivat liikaa eilen illalla, yhdessä Delhin vilkkaimmista risteyksistä seisonut Mohammad Shahid sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Delhin paikallishallituksen mukaan rekisterinumeroon perustuvat autoilurajoitukset voidaan ottaa pysyvämpään käyttöön, jos kokeilu onnistuu.

Kokeilun arvostelijat ovat varoittaneet, että suunnitelma voi epäonnistua kaupungissa, jossa liikennesääntöjä uhmataan rutiininomaisesti. AFP:n mukaan jopa Intian keskushallinnon ympäristöministeri on kutsunut kokeilua "hulluksi".

Sääntö helppo kiertää vilpillisesti

Arvostelijat ennustavat, että delhiläiset alkavat hyödyntää kuuluisaa intialaista "jugaad"-taitoa rajoitusten kiertämiseksi. Jugaad tarkoittaa ongelman ratkaisua edullisesti improvisoimalla.

Intiassa autoilijat voivat helposti hankkia kulkupeleihinsä esimerkiksi väärennetyt rekisterikilvet, jolloin heillä on käytössään sekä parillisiin että parittomiin numeroihin päättyvät kilvet eri päiviä varten.

Intian korkein oikeus määräsi aiemmin tilapäisen myynti- ja rekisteröintikiellon isoille dieselautoille Delhin alueella.

Samalla oikeus kielsi kuorma-autoja ajamasta pääkaupunkiseudun läpi matkallaan muihin osavaltioihin. Näidenkin määräysten tavoitteena on Delhin erittäin saasteisen ilman puhdistaminen.

Delhissä on arviolta 7,5 miljoonaa rekisteröityä ajoneuvoa, joista monet kulkevat saastuttavalla dieselillä. Lisäksi rakennuspöly sekä maanviljelysalueilta kulkeutuva satojätteiden polttamisesta syntyvä savu saastuttavat Delhin ilmaa entisestään.

Maailman terveysjärjestö WHO nimesi vuonna 2014 Delhin ilmanlaadun maailman huonoimmaksi.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi