1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

SAK:n Lyly: Yksittäisiä yrityksiä vaikea sitouttaa työpaikkojen luomiseen

Presidentti Niinistö toivoisi jopa yrityskohtaisia sitoumuksia kertyneiden hyötyjen käyttämisestä työpaikkojen turvaamiseen.

politiikka
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly poistumassa yhteiskuntasopimusneuvotteluista, joita jatkettiin  Etelärannassa Helsingissä keskiviikkona 2. joulukuuta 2015.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistö käsitteli uudenvuodenpuheessaan kriittiseen sävyyn saavutetuista eduista kiinnipitämistä. Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly myöntää, että presidentin kritiikki on perusteltu. Vuonna 2007 jaettiin Lylynkin mukaan enemmän kuin oli jakovaraa.

– Nyt täytyy sanoa, että vuodesta 2011 lähtien ollaan tehty viisi vuotta peräkkäin työmarkkinaratkaisuja, jotka ovat olleet erittäin maltillisia, tässä loppupäässä äärimaltillisia, arvioi Lyly.

Jakovaraa onkin myöhemmin yritetty katsoa Lylyn mukaan todella pienillä korotuksilla.

– Tässä mielessä oikaisua on tehty. Ja varmaan sitä jatkotyötäkin pitää vielä tehdä, uskoo Lyly.

Presidentti vetosi puheessaan myös yrityksiin. Hintakilpailukyvyn parantaminen ei Niinistön mielestä voi merkitä vain voitonjakokyvyn parantumisesta saatua hyötyä. Presidentin mukaan olisi hyvä löytää riittävän yleiset ja jopa yrityskohtaiset sitoumukset kertyneiden hyötyjen käyttämisestä työpaikkojen turvaamiseen.

Lyly on tässäkin asiassa presidentin kanssa samoillla linjoilla, mutta suhtautuu epäillen yhteiskunnan mahdollisuuksiin sitouttaa yksittäisiä yrityksiä työpaikkojen luomiseen.

– Minusta on vaikea yksittäistä yritystä sitouttaa, se kaikki tiedetään. Mutta jokainen yritys miettii varmasti sen oman yrityksensäkin menestymisen kannalta, miten sitä tulosta saadaan aikaiseksi, ja siihen varmasti investoinnit ja panostaminen tulevaisuuteen on aina aika iso osa, uskoo Lyly.

Presidentin mukaan Suomessa ei ole syytä kohdata kevättä keskinäisen riitelyn ja eripuran vallitessa. Lyly näkee, että Niinistön viesti on suunnattu työmarkkinajärjestöille.

– Tässä talven aikana varmaan pitää työmarkkinajärjestöjen istua pöytään ja katsoa, että löytyykö ratkaisuja, vastasi Lyly presidentin uudenvuodenpuheen vetoomukseen.

Lue seuraavaksi