1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

EK:n Häkämies: Yritykset sopimaan paikallisesti etujen leikkaamisista ja työpaikkojen säilyttämisestä

Häkämiehen mielestä työllisyyslupauksia voi tehdä vain yritystasolla.

politiikka
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Elinkeinolelämää edustavan EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies näkee, että Suomessakin olisi hyvä ottaa käyttöön saksalainen tapa turvata työpaikkoja yrityksissä solmittavilla paikallisilla sopimuksilla.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi tänään uudenvuodenpuheessaan, että olisi hyvä löytää jopa yrityskohtaisia sitoumuksia siitä, että hintakilpailukyvyn parantumisesta saatava hyöty käytetään työpaikkojen turvaamiseen.

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Lauri Lylyn mukaan yksittäisten yritysten sitouttaminen työlistämiseen on vaikeaa. Presidentti Niinistö kuitenkin toivoo, että kilpailukyvyn kohentuminen näkyisi työpaikkoina.

– Hintakilpailukyvyn parantaminen ei voikaan merkitä vain voitonjakokyvyn parantamista, muistutti presidentti.

EK:n Häkämiehen mukaan presidentin viesti oli kehotus edetä paikallisen sopimisen suuntaan.

– Se on hyvin ymmärrettävä tämä puheen kohta. Siihen tietysti tähtää hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen pöydällä oleva paikallisen sopimisen uudistaminen.

Häkämiehen mukaan työpaikkatasolla on vaikean työllisyystilanteen aikana mahdollista sopia esimerkiksi etujen leikkaamisesta.

– Sitten varmasti yhdessä nähdään se tavoite, että näin tehden voidaan työpaikkoja säilyttää ja luoda myös edellytyksiä uusille työopaikoille, uskoo Häkämies.

Häkämiehen mielestä työllisyyslupauksia voi tehdä vain yritystasolla.

– Mitkään keskusjärjestöt tai jäsenliitot eivät voi niitä lupauksia antaa, koska kaikkien yritysten tilanne on aivan erilainen. Siellä yritystasolla asiat tiedetään parhaiten, arvioi Häkämies.

Lue seuraavaksi