Saudi-Arabia teloitti 47 terrorismista tuomittua – Joukossa merkittävä shiiapappi

Iran oli aiemmin varoittanut, että shiialaisen uskonoppineen Nimr al-Nimrin teloittaminen tulisi "maksamaan kalliisti" Saudi-Arabialle.

Ulkomaat
Jemeniläisnaiset osoittivat mieltään saudi-arabialaisen shiiajohtaja Nimr Baqir al-Nimrin kuolemantuomiota vastaan Sanaassa Jemenissä 18. lokakuuta 2014.
Jemeniläisnaiset osoittivat mieltään saudi-arabialaisen shiiajohtaja Nimr Baqir al-Nimrin kuolemantuomiota vastaan Sanaassa Jemenissä 18. lokakuuta 2014. Yahya Arhab / EPA

Saudi-Arabian sisäministeriö ilmoitti lauantaina, että kuningaskunnassa on teloitettu 47 terrorismista tuomittua.

Teloitettujen joukossa oli tunnettu shiialainen pappi Nimr al-Nimr, joka oli keskeinen hahmo Saudi-Arabian shiiavähemmistön vuonna 2011 alkaneissa mielenosoituksissa.

Protestien aikana ainakin parikymmentä mielenosoittajaa kuoli yhteenotoissa poliisien kanssa. Myös useita poliiseja kuoli ammuskelussa ja pommi-iskuissa. Satoja shiioja vangittiin.

Enemmistö Saudi-Arabian asukkaista on sunnimuslimeja. Al-Nimrin teloitus saattaa nostattaa uusia levottomuuksia shiiojen keskuudessa.

Muiden maiden shiioilta tulikivenkatkuista kritiikkiä

Shiiaenemmistöinen Iran, Saudi-Arabian alueellinen päävastustaja, oli aiemmin varoittanut, että al-Nimrin teloittaminen "maksaisi Saudi-Arabialle kalliisti". Iranin ulkoministeriö toisti uhkauksen teloituksen jälkeen.

Iranilainen uskonoppinut Ahmad Khatami puolestaan sanoi, että teloitus aiheuttaisi saudien kuningashuoneen kaatumisen.

Myös alueen muiden maiden shiiajohtajat reagoivat uutiseen. Jemenin huthikapinalliset kuvailivat al-Nimriä pyhäksi soturiksi ja teloitusta kiistattomaksi ihmisoikeusrikkomukseksi. Libanonin shiiojen neuvosto tuomitsi niin ikään teloituksen ja kutsui sitä vakavaksi virheeksi.

Al-Nimrin veli Mohammed sanoi, että perhe on uutisesta järkyttynyt mutta toivoo reaktioiden pysyvän rauhallisina.

– Sheikki Nimriä pidettiin korkeassa arvossa omassa yhteisössään ja muslimiyhteisössä yleisesti, ja epäilemättä reaktioita nähdään, hän kertoi uutistoimisto Reutersille.

Vuonna 2015 Saudi-Arabiassa teloitettiin ainakin 157 ihmistä, huomattavasti enemmän kuin edellisvuonna, jolloin teloitettiin 90 ihmistä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters