Hyppää sisältöön

Pihakilpailun voitto Kyyjärvelle – "Tosi mahtava fiilis ja palkinto vuosien työstä"

Huumarkankaiden maalaistalon pihapiiri Kyyjärvellä on voittanut valtakunnallisen pihakilpailun. Vuokko Huumarkankaan mukaan puutarhanhoidossa ihaninta on, kun saa kasvit kukoistamaan.

Kuva: Enja Heikkilä / Yle

Oma Piha -lehti on etsinyt pihakaunottaria Suomessa jo yksitoista kertaa. Vuoden 2015 kisaan ilmoittautuneista ja ilmoitetuista lehden raati seuloi viisi finalistia, joista voittaja valittiin yleisöäänestyksen ja tuomariston arviointien perusteella.

Onnelan pihapiiri Kyyjärveltä sai 30 prosenttia kaikista äänistä. Loput äänet jakautuivat tasaisesti neljän muun finalistipihan kesken.

Kun on saanut puutarhakärpäsen pureman, niin ei tämä varmaan tule ikinä loppumaan. 

Vuokko Huumarkangas

Vuosikymmeniä Onnelan puutarhaa rakentanut, hoitanut ja suunnitellut Vuokko Huumarkangas on voitosta ilahtunut.

Pärjääminen pihakisassa on hänen mielestään kuin palkinto pihan parissa puurretuista vuosista ja toki pienelle pitäjällekin ilouutinen.

– Hienolta tuntuu, tosi mahtava fiilis! En osannut voittoa odottaa, mutta ajattelin kyllä, että on meillä mahdollisuuksia pärjätä, kuvailee Vuokko Huumarkangas.

Vuokko arvelee, että voittoon saattoi siivittää muun muassa Onnelan pihan laajuus. Vuosien saatossa hoidettu puutarha-alue on levittäytynyt jo puolentoista hehtaarin alalle. Tarkkaa pihan kasvimäärää ei ole koskaan laskettu.

– Ehkä se painoi, että pihassa on todella paljon nähtävää ja siinä on monta osaa. Muut olivat varmaan pienempiä pihoja. Tämä oli nyt ensimmäinen kerta, kun maalaistalon piha kilpailun voitti.

Pihapäivänä saa kurkistella ja tarkastella

Voiton myötä keskisuomalainen pihapiiri esitellään isosti puutarhalehdessä, mutta ei Onnelaa ole pidetty tähänkään saakka katseilta piilossa. Jo neljänä vuonna Kyyjärvi-päivien yhteydessä Huumarkankaat ovat järjestäneet pihapäivän, jolloin uteliaat ja alan harrastajat ovat saaneet puutarhaa tutkailla ja sen hoidosta kysellä. Viime kesänä pihapiiriin kävi tutustumassa yli 300 ihmistä.

Kun saa kasvit kasvamaan, niin kyllä se on kaikista ihaninta.

– Täällä vierailleet ovat kuvailleet kokonaisuutta joskus jopa paratiisiksi, uskomattomaksi ja ihmetelleet, miten näin isolla alalla jaksetaan tätä ylläpitää. Kauniita ja yhteensointuvia näkymiä on myös kehuttu, kertoo Vuokko kysyttäessä yleisön kommenteista.

Tulevan kesän kukkaloistoa ja pihatöitä ei Onnelassa ole kuulemma vielä erityisemmin suunniteltu, mutta kaiken aikaa päässä jylläävät ideat kypsyvät yleensä kevään mittaan. Puutarhasuunnitelmat pulppuavat Vuokon mukaan todennäköisesti niin kauan kuin terveyttä ja kuntoa riittää.

– Kyllä huhtikuussa tulee jo olo, että pitää saada sormet multaan. Silloin alan siivota ja haravoida. Kun puutarhakärpäsen pureman on saanut, niin ei tämä varmaan tule ikinä loppumaan. 

Kauneus kiehtoo ja palkitsee

Vaikka laajan pihapiirin ylläpito vaatii kosolti aikaa ja vaivaa, on puutarhanhoito terapiaa mielelle ja keholle. Kun hoidat puutarhaa, se hoitaa sinua, sanoo Vuokko.

– Ideoita tulee paljon ja niitä toteuttaessa huomaa, että tulikin todella kaunista. Kun saa kasvit kasvamaan, niin kyllä se on kaikista ihaninta.

Aloitteleville viherpeukaloille konkari suosittelee ennen tositoimiin ryhtymistä oman pihan tutkailua ja suunnitelmien tekemistä.

– Pitää miettiä, haluaako vihreää, kukkia, puita vai pensaita. Pikkuhiljaa suunnitelmia vaan tekemään ja niitä toteuttamaan. Ei kannata ruveta summassa istuttamaan yhtä pensasta sinne ja toista tänne. Pienikin kukkapenkki voi olla todella kaunis, painottaa voittoisan pihan emäntä.

.
.