Hyvä pilkkijä tietää niksit ja osaa harhauttaa kalakavereita

Leppävirran Laakunlammesta nousi lauantaina yllättävän paljon kalaa. Lammella ei ole aiemmin ollut talvikisoja ja päivän voittosaalis oli lopulta noin kolme kiloa.

pilkintä
Leppävirtalainen Tero Nikkanen kilpaili Laakunlammella pilkkikisassa.
Jukka Eskanen / Yle

Pilkkikausi on jo hyvässä vauhdissa Leppävirralla. Tällä viikolla on pilkitty jo kolmet lampi-cupin kilpailut.

Lauantaina Laakunlammen jäällä aivan viitostien vieressä kaloja narrasi kahdeksan pilkkijää. Lammella pidettiin nyt ensimmäistä kertaa talvipilkkikisat.

Laakunlampi on noin 600 metriä pitkä ja vajaat 100 metriä leveä. Lampi on matala ja syvyyttä on vain muutama metri. Kesällä lammella on pidetty ruutanaongintakisoja.

Kisan alkaessa pilkkijät hajaantuivat lammelle. Reikiiä kairattiin tiukkaan tahtiin ja kalaa alkoi tulla vähitellen.

Kisan puuhamies, Leppävirran Urheilijoiden puheenjohtaja Jorma Rajakannas tietää, että kesällä lammesta on saatu jopa yli kahden kilon kokoisia lahnoja. Eikä ole ilmeisesti kalajuttu.

Pilkkisää voi vaihdella "kesäkelistä" paukkupakkasiin

Leppävirtalainen Tero Nikkanen oli nyt jo talven neljänsissä pilkkikisoissaan. Nikkanen on harrastanut pilkkimistä pikkupojasta lähtien ja talvisin mies kiertää jopa 40 kilpailua.

Innokas kalamies on menestynyt hyvin. Palkintokaapista löytyy muun muassa lahnaonginnan SM-kulta viime vuodelta.

– Täällä saa raitista ilmaa ja hyvää seuraa. Tietysti menestyskin on mukavaa, antaa intoa, tuumii Nikkanen.

Laakunlammen kisoissa sää oli talvinen ja pakkanen kymmenen asteen vaiheilla. Jäätä oli noin kymmenen senttiä. Keli oli oivallinen, sillä joskus Nikkanen on pilkkinyt melkoisessa pakkasessa.

– Enonkoskella oli kisoissa muutama vuosi sitten 32 astetta pakkasta. Silloin meinasi jo avanto jäätyä kun ei tullut hyvin saalista, Tero muistelee.

Nikkasen ennätyssaalis yhdestä pilkkikilpailusta on peräti 14 kiloa kalaa. Tässä kisassa mies sai kalaa 1830 grammaa.

– Hyvä pilkkijä on innokas ja motivoitunut. Saaliin eteen on jaksettava tehdä töitä. Taitoa tarvitaan, mutta kyllä tuurin osuus on 30 prosenttia, arvioi Nikkanen.

Miehen suurin kala talvipilkissä on toistaiseksi ollut 940 grammaa painanut ahven. Tero nosteli Laakunlammesta ensimmäisen kisatunnin aikana pieniä ahvenia. Nikkanen arvioi, että neljä tuntia kestävän kisan aikana tulee itse kairattua noin 50 reikää.

Harhauttaminen kuuluu peliin

Varkautelainen Tapani Kurki aloitti tämän talven pilkkikautensa Laakunlammen kisoista. Vapa Varkaus -seuran puheenjohtaja tietää pilkkimisestä "kaiken", sillä mies on osallistunut pilkin PM-kisoihin ja maailmanmestaruuskilpailuihin.

Oma ennätyssaalis kisoissa on ollut joskus 14-15 kiloa. Tapani Kurjen mukaan hyvä pilkkijä on älykäs.

– Pitää osata lukea muiden kilpailijoiden ratkaisuja ja sitten on tehtävä, omia hyviä ratkaisuja. Myös muiden harhauttaminen on tärkeää, nauraa Kurki.

Tapani Kurki arvioi lauantain kilpailun voittotuloksen vaativan noin 800 grammaa kalaa. Reilun tunnin kisailun jälkeen kaikki kilpailijat olivat hyvin pienellä alueella lammen keskivaiheilla.

Vähän väliä jäähän porautuvan kairan ääni kertoi, että kaloja etsittiin kuumeisesti. Tapani Kurjen suurin yksittäinen pilkkikala on ollut 1310 grammaa painanut ahven.

– Pilkkimisessä välineet on oltava oman käden mukaiset ja jokaisella on omat systeeminsä. Ei se harmita, jos ei tule kalaa. Joskus sitä jää kisoissa nollille, sanoo Kurki.

Kalaa tuli kuitenkin arvioitua enemmän, sillä Tapani Kurjen päiväsaalis oli neljä tuntia kestäneessä kilpailussa 1541 grammaa.

Vapoja on oltava riittävästi

Laakunlammen jäällä konkaripilkkijöiden joukossa kisasi myös 16-vuotias Waltteri Ramula. Pieksämäen pilkkilupaus on menestynyt jo SM-kisoissakin, mutta nyt syönti vähän takkusi. Ahvenia nousi kuitenkin reppuun.

– Tänään voitto vaatinee noin kilon saaliiin, tuumi Ramula kun kisaa oli takana reilu tunti.

Nuori pilkkimies oli varustautunut kisaan perusteellisesti. Mukana oli noin kymmenen vapaa ja kärpäsen toukkia syöttinä.

Toistaiseksi Waltterin suurin pilkkikala on talvikisoissa ollut 860 grammaa painanut ahven.

Voittaja pilkki yli kolme kiloa

Lauantain kisassa saalis nousi lopulta kilpailijoidenkin mielestä yllättävän suureksi. Kilpailun ykköseksi nousi varkautelainen Mika Hämäläinen. Voittajan saalis oli 3031 grammaa.

Waltteri Rahula nosteli kalaa 1447 grammaa ja sillä tuloksella jäi tällä kertaa peräpäähän. Pilkkijät saivat kisassa kalaa yhteensä noin 15 kiloa. Suurin osa kaloista oli pieniä ahvenia. Iltapäivän puolella saalista ei enää juurikaan tullut.

– Kalamäärä oli meille suuri yllätys. Kisajoukko jäi pieneksi, kun moni sanoi ettei Laavunlammesta tule mitään saalista, tuumasi Leppävirran Urheilijoiden puheenjohtaja Jorma Rajakannas tyytyväisenä kisan jälkeen.