Terroristien teloitukset toimivat painekattilan varoventtiilinä Saudi-Arabiassa – nyt tarvitaan vihollinen

Saudi-Arabiaan perehtynyt tietokirjailija Liisa Liimatainen arvioi, että Saudi-Arabia haluaa siirtää teloituksilla huomion pois maan talousongelmista ja varoittaa koko yhteiskuntaa. Hänen mukaansa shiialaisen papin Nimr al-Nimrin teloitus voi pahentaa sunnien ja shiiojen välistä konfliktia.

Ulkomaat
Toinen tammikuuta Riadissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa kenraalimajuri Mansour Turki kertoi edustamansa sisäministeriön puolesta 47 ihmisen teloituksesta.
Riadissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa kenraalimajuri Mansour Turki kertoi edustamansa sisäministeriön puolesta 47 ihmisen teloituksesta.Fayez Nureldine / AFP

Saudi-Arabian toimeenpanemissa kuolemantuomioissa on kyse poliittisista teloituksista, jotka liittyvät maan ilmoittamiin talousuudistuksiin, arvioi Saudi-Arabiaan perehtynyt tietokirjailija ja toimittaja Liisa Liimatainen.

Saudi-Arabia kärsii pahoista talousongelmista öljyn matalan hinnan vuoksi. Maan tämän vuoden budjetti on reilut 89 miljardia euroa alijäämäinen.Liimataisen mukaan myös sota Iranin tukemia Jemenin huthi-kapinallisia vastaan tulee hyvin kalliiksi Saudi-Arabialle.

Seuraavien viiden vuoden aikana Saudi-Arabia aikoo karsia runsaasti erilaisia köyhille myönnettyjä tukia. Lisäksi maa leikkaa muun muassa öljyn, sähkön ja veden hintatukia.

Liimatainen arvioi, että Saudi-Arabia tarvitsee nyt vihollisen, johon mahdollinen tavallisten ihmisten viha kohdistuu. Siksi maa ilmoitti 47 "terroristin" teloituksesta juuri nyt.

– Tämä menetelmien koveneminen on varoitus koko yhteiskunnalle, koska Saudi-Arabialla on vakavia yhteiskunnallisia ongelmia, Liimatainen sanoo.

Ongelmat muhivat pinnan alla

Nuorista saudeistalähes 40 prosenttia on työttömänä. Myös maan kansalaisista noin 40 prosenttia elää köyhyydessä. Asuntopulasta puolestaan kärsii noin 60 prosenttia saudeista, Liimatainen listaa.

Liisa Liimatainen
Saudi-Arabiaan perehtynyt tietokirjailija ja toimittaja Liisa Liimatainen.Yle

– Siellä on suuria ongelmia, jotka ovat jääneet viime aikoina tämän shiia–sunni-vihan taakse. Nyt kun Saudi-Arabia yrittää laittaa talouttaan jollain lailla kuntoon, niin se tulee maksamaan nimenomaan köyhille ihmisille aika paljon.

Liimataisen mukaan Saudi-Arabia on päätynyt teloituksiin viedäkseen huomion pois maan ongelmista. Maa on luokitellut kaikki teloitetut terroristeiksi.

Hänen mukaansa teloitettujen listalla oli al-Qaidan terroristeja, jotka ovat olleet vuosikausia vankilassa. Lisäksi listalla oli ilmeisesti terroristijärjestö Isisin jäseniä.

Sunnien ja shiiojen välit saattavat kiristyä entisestään

Teloitettujen joukossa oli myös tunnettu shiialainen pappi Nimr al-Nimr, joka oli keskeinen hahmo Saudi-Arabian shiiavähemmistön vuonna 2011 alkaneissa mielenosoituksissa.

– Myös nämä shiiat eli tämä al-Nimr on luokiteltu terroristiksi.Kaikki ovat siis terroristeja, jolloin vähemmistöongelma nitistetään sillä, Liimatainen sanoo.

18. lokakuuta vuonna 2014 otetussa kuvassa mielenosoittajalla on käsissään banderolli, jossa on shiialaisen papin Nimr al-Nimrin kuva.
18. lokakuuta vuonna 2014 otetussa kuvassa mielenosoittaja kantaa Jemenin pääkaupunki Sanaassa banderollia, jossa on shiialaisen papin Nimr al-Nimrin kuva.Mohammed Huwais / AFP

Hänen mukaansa shiioja on syrjitty ja sorrettu sunnalaisessa, fundamentalistista wahhabilaisuutta harjoittavassa Saudi-Arabiassa valtion syntymästä alkaen.

– Tämä linja on jatkunut, ja tässä nykytilanteessa shiioja pidetään suurimpana vihollisena. Totta kai se samaistuu Saudi-Arabian ja Iranin valtataisteluun, hegemoniataisteluun alueella.

Liimatainen arvioi, että al-Nimrin teloitus voi lisätä sunnien ja shiiojen välisiä jänniteitä Lähi-idässä. Hänen mukaansa esimerkiksi Irakissa shiiojen ja sunnien välinen konflikti voi saada uusia elementtejä näistä teloituksista.