1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiinalaiskone laskeutui kiistellylle saarelle Etelä-Kiinan merellä – Vietnam protestoi

Kiina testasi keinotekoiselle saarelle rakentamaansa lentokenttää. Vietnamin mukaan koelento Spratlysaarille rikkoi sen itsemääräämisoikeutta. Useat maat ovat vaatineet Etelä-Kiinan meren saaria itselleen.

Ulkomaat
Kiinan aluevaatimus -kartta
Yle Uutisgrafiikka

Vietnam syyttää Kiinaa itsemääräämisoikeutensa rikkomisesta, koska Kiina teki koelennon Etelä-Kiinan merelle rakentamalleen lentokentälle.

– Vietnam vastustaa peräänantamattomasti Kiinan toimintaa ja vaatii, että Kiina lopettaa sen heti eikä toista vastaavanlaisia tekoja, Vietnamin ulkoministeriö ilmoitti tiedotteessa.

Vietnamin mukaan lento vahingoittaa maiden kahdenvälisiä suhteita.

Kiina sivuutti syytöksen sillä perusteella, että saaret ovat sen omalla alueella. Kiinan mukaan koelento Spratlysaarille rakennetulle kentälle tehtiin, jotta saataisiin selville, onko kenttä siviili-ilmailun vaatimukset täyttävä.

Uutistoimisto AP:n mukaan lentokentän kiitorata on riittävän pitkä myös pommikoneille, jotka pystyisivät laukaisemaan risteilyohjuksia.

Havaintojen perusteella Kiina on laajentanut Spratlysaarten alueella seitsemän riuttaa varsinaisiksi saariksi. Kenttä on rakennettu yhdelle niistä.

Kiinan mielestä lähes koko Etelä-Kiinan meri saarineen kuuluu sille, mutta myös Filippiinit, Vietnam, Malesia ja Taiwan haluavat osansa Spratly- ja Paracelsaarista. Pääosin asumattomien saarten alueella uskotaan olevan öljyä ja kaasua.

Yhdysvallat on sanonut olevansa huolissaan Kiinan rakentamien saarten valjastamisesta sotilaskäyttöön.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi