Talven kovimmat pakkaset alkavat nyt – etelässäkin jopa -25

Pakkanen kiristyy vähitellen kohti talven ennätyksiä ainakin maan etelä- ja keskiosissa. Lisäksi näillä alueilla maan yli länteen liikkuu lumisadealue, joka voi tehdä ajokelistä huonon.

Kotimaa
Kuurankukkia ikkunassa
Kalevi Rytkölä/ Yle

Vielä toistaiseksi pakkanen paukkuu koko maassa noin 10 asteen tuntumassa, mutta idän kylmä ilmavirtaus hyytää lämpötiloja alemmas päivä päivältä.

Pakkanen kiristyy pikkuhiljaa siten, että maanantaina Etelä-Suomessa voidaan päästä jo 15 pakkasasteeseen ja maan keski- ja pohjoisosassa jopa 20 miinusasteeseen. Keskiviikkona ja etenkin torstaina Etelä-Suomessakin voi olla yli 20 asteen pakkasia ja pohjoisessa värjötellään 30 pakkasasteessa.

– Tässä vaiheessa on vielä vaikeaa arvioida kovimpia pakkaslukemia. Jos torstaina sää on selkeä ja heikkotuulinen etelä- ja sisämaassa, niin pakkanen saattaa painua jopa 25 asteeseen. Jos pohjoisessa on selkeää, voi pakkanen laskea alle 30 asteen, kertoo päivystävä meteorologi Antti Kokko Ilmatieteenlaitokselta.

Kaikkien aikojen ennätykset vielä kaukana

Jos pakkanen painuu odotettuihin lukemiin, rikotaan tämän talven pakkasennätykset suurimmassa osassa Suomessa. Tänä talvena sisämaassa kovimpana pakkaspäivänä on ylletty -16 asteeseen, mutta esimerkiksi Etelä-Karjalassa Lappeenrannassa on ollut jo jopa -21 asteen päivä.

Etelä-Suomessa pakkanen on ollut kovimmillaan 13 astetta. Lapissa on jo totuttu -30 asteen kylmyyteen tänäkin talvena, mutta esimerkiksi Kainuussa lämpötila on laskenut enintään -23 asteeseen. Nyt sinnekin saattaa tulla vielä kymmenen astetta kylmempää.

Vaikka pakkanen voi tuntua kipakalta tänä talvena varsin lauhaan säähän tottuneista, ovat todelliset ennätyspakkaset vielä monen asteen päässä. Suomen kaikkien aikojen pakkasennätys mitattiin Kittilän Pokassa 28.1.1999, jolloin pakkanen kiristyi 51,5 asteeseen. Vastaaviin lukemiin päästiin sitä edellisen kerran 6.1.1985, kun pakkanen paukkui 50,4 asteessa Sallan Naruskajärvellä. Lähes yhtä kylmää oli myös viime vuosisadan alkupuolella 5. helmikuuta 1912 Sodankylässä, jossa vilpakkaa saatiin -49 asteen edestä.

Yli 45 asteen pakkaset ovat Suomessa harvinaisia. Vuodesta 1961 lähtien pakkanen on noussut yli 45 asteeseen kuusi kertaa. Ihan joka vuosi ei siis päästä niin kovia pakkasia kokemaan missään päin Suomea. Sen sijaan noin -40 asteen pakkasia hivotaan lähes vuosittain maan pohjoisosissa. Viime vuosina on Suomessa tehty pakkasennätysten sijaan lämpöennätyksiä. Tänä talvena 20.12.2015 oli Kokemäellä kaikkien aikojen lämpimin joulukuun päivä, tuolloin lämpöä oli 11,2.

Ajokeli huono Etelä-Suomessa

Kiristyvän pakkasen lisäksi maan etelä- ja keskiosan ylitse länteen liikkuu sunnuntaina lumisadealue. Lunta ei sada kovin paljoa, kertymiksi arvioidaan noin yhdestä viiteen senttimetriä maan eteläosassa. Pakkasesta johtuen lumisade voi kuitenkin tehdä ajokelistä huonon.

– Kun lämpötila on -10 asteen tienoilla, on lumi kevyttä pakkaslunta. Se pöllyää ja heikentää näkyvyyttä. Lisäksi pakkaslumi kiillottuu liikenteen vaikutuksesta helposti tien pintaan liukkaaksi kuoreksi, mikä aiheuttaa pakkasliukkautta, varoittaa Kokko.

Lumisateen arvioidaan olevan suurilta osin ohi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Vielä maanantainakin saattaa sadella hiukan lunta. Kireät pakkaset puolestaan jatkuvat koko ensi viikon, jonka jälkeen odotetaan lauhempaa ilmaa.

– Vielä ei kuitenkaan voi sanoa, onko lauhtuminen vain tilapäistä, Kokko arvioi.