EU-komissaari varoittaa Puolaa: Uusi medialaki voi viedä äänioikeuden EU:n huippukokouksessa

Puolan parlamentti hyväksyi keskiviikkona lain, jonka mukaan hallitus nimittää suoraan yleisradioyhtiöiden johtajat.

Ulkomaat
Gunther Oettinger.
EU:n digitaalisesta taloudesta ja yhteiskunnasta vastaava komissaari Günther Oettinger.Olivier Hoslet / EPA

Mediapolitiikasta vastaava EU-komissaari Günther Oettinger sanoo, että EU voi ryhtyä valvomaan Puolan oikeusvaltiokehitystä, koska maassa on hyväksytty median vapautta rajoittava laki. Oettinger kommentoi asiaa saksalaislehti Frankfurter Allgemeine Zeitungin (FAZ) sunnuntaina julkaistussa haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

– Paljon puhuu sen puolesta, että aktivoimme nyt oikeusvaltiomekanismin ja alamme valvoa Varsovaa, Oettinger kertoi lehdelle.

EU hyväksyi vuonna 2014 mekanismin, jolla voidaan puuttua ihmis- ja perusoikeusloukkauksiin ja muihin oikeusvaltion puutteisiin jäsenmaissa.

Jos jokin jäsenmaa rikkoo vakavasti ja jatkuvasti ihmisoikeuksia, oikeusvaltioperiaatetta tai muita EU:n perusperiaatteita, maalta voidaan viime kädessä pidättää väliaikaisesti äänioikeus EU:n huippukokouksessa.

Yhtäkään jäsenvaltiota ei ole toistaiseksi rangaistu oikeusvaltiomekanismin perusteella.

FAZ:n mukaan Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on lisännyt Puolan tilanteen komission seuraavan kokouksen asialistalle. Komissio kokoontuu 13. tammikuuta.

Puolan parlamentin keskiviikkona hyväksymän lain mukaan hallitus nimittää – ja erottaa – yleisradioyhtiöiden johtoportaan. Myös nykyiset hallintoneuvoston jäsenet erotettaisiin lain voimaantullessa välittömästi. Eurooppalaiset toimittajajärjestöt ovat kritisoineet lakia jyrkästi. Huolensa on ilmaissut myös EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans.

Lähteet: AFP