1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Joppe kuoli sähkölinjoihin Pihtiputaalla – kattohaikaralle suunnitellaan hautajaisia

Lintu ei tullut normaaliin tapaan aamupalaa hakemaan sunnuntaina ja löytyi menehtyneenä voimalinjojen luota, sille jo tutusta pihapiiristä. Elvytysyrityksistä huolimatta mitään ei ollut tehtävissä. Suurin osa kattohaikaroista viettää talvensa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Kuva: Matti Myller / Yle

Kuuluisuuteen pongahtanut kattohaikara Joppe on löytynyt kuolleena Pihtiputaalla.

Lintuharrastajien tietoon kerrottiin suru-uutinen sunnuntaina, että bongareita satojen kilometrien päästä houkutellut Joppe on löytynyt kuolleena sähkölinjojen alta.

– Joppe on yleensä seitsemän maissa tullut pihamaalle aamupalaa katselemaa, mutta tänään kun sitä ei vielä puoli kahdeksan aikaan näkynyt lähdin joenvarresta jo katselemaan, mutta emäntä sen sitten löysi pihamaalta voimalinjojen luota pötköllään, lintua ruokkinut Pentti Hytönen suree.

– Lintu kannettiin pesuhuoneeseen ja koska se oli vielä lämmin, yritimme sitä elvyttää, mutta ei siihen elomerkkiä saatu. Hautajaisia tässä täytyy ryhtyä suunnittelemaan, Hytönen pahoittelee.

Hytönen pohtii pitäisikö ennen hautaamista vielä selvittää linnun sukupuoli ja ikä, jotka eivät ole olleet tiedossa.

Pihtiputaalla Hytösten pihapiiriin talvehtimaan jäänyt – Jopeksi nimetty – kattohaikara todennäköisesti erehtyi jäämään Suomeen vahingossa. Hytönen arveli Jopen tulleen alueelle joutsenparven mukana. Suurin osa kattohaikaroista viettää talvensa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Joppe pärjäsi pakkassäästä huolimatta hyvin ja nautiskeli pihtiputaalaisten tarjoamista herkuista, kuten mätimuikuista ja hirven lihasta, kunnes traaginen kohtalo paljastui sunnuntaina.