Ulkomaisille nettikaupoille miljoonien kilpailuetu – kierrätysmaksu kurittaa vain suomalaisia

Suomalaiset kauppiaat ovat huolissaan kilpailun vääristymisestä, koska ulkomaisilla verkkokaupoilla ei ole velvollisuutta maksaa kierrätysmaksuja. Tuottajavastuuta kiristettiin vuoden alusta, mutta se ei koske ulkomaisia yhtiöitä.

talous
Matkahuollon paketteja kannetaan Siwaan, josta asiakkaat käyvät pakettinsa hakemassa.
Matkahuollon kautta kulkeneita paketteja kannetaan Siwaan, josta asiakkaat käyvät hakemassa pakettinsa. Matti Myller / Yle

Paketteja järjestellään helsinkiläisen liiketilan takahuoneessa tarkasti. Nettikauppa tekee tuloaan vauhdilla. Ongelmitta alan murros ei näytä jätteidenkään osalta hoituvan.

– Suomalaista kauppaa ja erityisesti kivijalkakauppaa koskee nyt suuremmat kustannusvaatimukset kuin esimerkiksi ulkomaista verkkokauppaa, Kaupan Liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala tuskailee.

Suomalaiset kauppiaat ovat huolissaan kilpailun vääristymisestä, koska ulkomaiset verkkokauppayhtiöt eivät ole velvollisia maksamaan kierrätysmaksuja Suomeen toimittamistaan tuotteista.

Suomalaisyhtiöt maksavat 100 miljoonaa vuodessa

Suomalaisyhtiöiden maksamat kierrätysmaksut ovat pelkästään pakkausten osalta liki sata miljoonaa euroa vuodessa. Ulkomaisten nettikauppiaiden arvioidaan välttyvän mahdollisesti jopa useiden miljoonien kierrätysmaksuilta.

– Pitäisi löytää joku ratkaisu, joka koskisi esimerkiksi kaikkia EU-maita. Joka tapauksessa tähän pitäisi puuttua, Kaupan Liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala sanoo.

– On tärkeää ymmärtää, että myös tätä kautta meille syntyy merkittävä kilpailukykyhaitta, Pekkala jatkaa.

Pakattujen tuotteiden maahantuojilla kustannukset nousivat entisestään vuoden vaihteessa, kun kuluttajapakkausten kierrätys siirtyi kunnilta tuottajien vastuulle.

– Ulkomaiset yhtiöt välttyvät maksuilta, koska tuottajavastuutaholla pitää olla toimipaikka Suomessa, kertoo Suomen pakkauskierrätys Rinki Oy:n toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen

– Tuottajavastuu ei koske ulkomaisia yhtiöitä samalla tavoin kuin suomalaisia, Tanskanen selventää.

"Itseltä säästyy, lisää muiden kustannuksia"

Tanskasen mukaan kierrätysmaksut vaihtelevat tuotteiden ja materiaalien mukaan.

– Tässä tapauksessa se jää sitten muiden maksettavaksi. Paitsi että itseltä säästyy, niin se lisää niiden yritysten kustannuksia, jotka Suomessa kierrätysmaksuihin osallisuvat, Tanskanen sanoo.